sep
27
2014

Vodič dr. Mendelsona kroz upalu grla kod dece

b_1313500667_960

Iako mogu uzrokovati prilične neugodnosti, upale grla same po sebi nisu ozbiljne, čak i ako su uzrokovane streptokoknom infekcijom.Osim kada su simptomi jako uporni, što može upućivati na ozbiljnu bolest, nije potrebno medicinsko lečenje.

Ovo su moji saveti roditeljima čije dete boli grlo:

1. Ne trčite sa detetom odmah kod lekara ako ima blagu temperaturu i upaljeno grlo. Posetite ga samo ako simptomi traju duže od sedam dana.

2. Nadoknadite tečnost koja se gubi znojenjem, kašljanjem, kijanjem, iscetkom iz nosa, prolivom, ubrzanim disanjem i gubitkom apetita. Dok je dete budno, dajte mu svakog sata 2,5 dl tečnosti. To nije mnogo, ali je možda više nego što ono želi da popije. Zato ga podstaknite većim izborom napitaka. To može biti obična voda, čaj, sokovi od voća ili povrća, supe, pa čak i gazirana pića, ako je to jedino što dete želi da proguta.

3. U dečijoj sobi održavajte vlažnost vazduha, a ako je moguće i u celoj kući. Osveživači koji ispuštaju hladnu paru su izvrsni i sigurni. Ali ne zaboravite: važno je da budu čisti kako ne bi još više iritirali upaljeno grlo. Pokušajte da podignete vlažnost u dečijoj sobi na bar 50%, što je ponekad vrlo teško.

4. Ako vaše dete bučno jadikuje, možda ćete poželeti da mu na neki način pomognete. Preporučujem dozu jednostavnih lekova protiv bolova, kao što je npr. Tylenol (paracetamol). Neke opasnosti vezane su i uz taj lek, ali za trenutno olakšanje mislim da male doze nisu opasne.

5. Rekao sam već šta mislim o lekovima za sniženje telesne temperature, samo mi dopustite da vas podsetim na to kako je povišenje temperature telesni mehanizam koji služi za borbu protiv bolesti u koji se nije pametno upletati. Temperature ispod 40,5°C ne znače veću opasnost, osim mogućnosti grčenja. Grčenja su zastrašujuća, ali retko i opasna i verovatno se ne mogu izbeći jer su povezane sa brzinom rasta temperature, a ne sa njenom visinom.

6. Sklonost lekara da prepišu aspirin ili neki drugi lek kako bi snizili temperaturu, što mnogi od njih rade rutinski, je zaista užasna. Svaki doktor prilikom školovanja nauči da svaki stepen za koji se temperatura povisi, dvostruko ubrzava kretanje leukocita koji se bore protiv bolesti. Taj proces je poznat kao leukotaksija. Ne mogu shvatiti zašto bi doktor želeo da onemogući mehanizam koji pokušava da ozdravi pacijenta.

7. Nelečena upala grla, čak i ako je uzrokovana i streptokokama, trebala bi krenuti nabolje ili proći za sedam dana, možda i pre. Ako ne prođe, posetite lekara jer se možda radi o drugoj bolesti: mononukleozi ili, vrlo retko, difteriji ili leukemiji. Mononukleoza se lako dijagnostifikuje analizom krvi, i lečenje ne zahteva ništa drugo osim dobre ishrane i odmora u krevetu. Difterija se javlja tako retko da vaš doktor na nju verovatno neće ni posumnjati ako dete nema velikih tegoba s disanjem. Ako se dete guši i ne može pravilno da diše, odvedite ga u najbližu bolnicu ili pozovite hitnu pomoć.

8. Upotrebu penicilina u lečenju streptokokne upale grla lekari pravdaju činjenicom da služi kao preventiva protiv reumatske bolesti srca. To stanje je tako retka posledica streptokokne upale da ne opravdava lečenje antibioticima. Ali ako ipak odvedete dete kod lekara i on prepiše penicilin u slučaju streptokokne upale grla, simptomi bi trebali da nestanu za 24 do 48 sati. Ako ne nestanu u roku od sedam dana, obavestite lekara. Možda je upaljeno grlo posledica neke druge bolesti, pa bi on trebao sprovesti odgovarajuće analize kako bi utvrdio o čemu je reč.

9. Ako vaše dete nema hronične poteškoće s disanjem zbog otečenih krajnika, nemojte dopustiti da doktor odstrani krajnike, a da prethodno ne potražite i drugo stručno mišljenje. Krajnici vašeg deteta pokazaće da li je operacija važna. Oni su deo odbrambenog sistema organizma vašeg deteta. Dete se ne bi smelo s njima oprostiti tako lako ako za to nema naročite potrebe.

Dr Robert Mendelson

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *