jan
29
2016

Deca i zdrava ishrana

deca1

Ako planirate trudnoću, trebate početi sa zdravom ishranom pre začetka deteta. Ne samo buduća mama već i budući tata treba očistiti svoje telo od toksina. Ishrana deteta počinje još dok je u maminom stomaku. Ishrana tokom trudnoće je veoma važna za buduće dobro zdravlje i inteligenciju deteta. Živa, sirova biljna hrana je jedino što je bebi i mami potrebno dok su zajedno u jednom telu. Naglasila bih da je zeleno lisnato povrće jako važno za pravilan razvoj bebe.

Majčino mleko i čvrsta hrana

Kada se dete rodi, ono što mu je potrebno je mamino mleko i ništa drugo. Dojenje treba biti što duže, najmanje 1. godinu a poželjno i do 2 – 3. Zavisi od deteta. Dojenje nije važno samo za fizički već i za emotivni razvoj. Dete treba samo odlučiti kada je vreme da prekine sa dojenjem.

Ako majka ima malo mleka, treba početi sa unošenjem više zelenog lisnatog povrća i čiste (izvorske) vode. Ukoliko nema mleka, beba može biti potpuno na sirovom voću i povrću od 6. meseca, a koštunjavo voće i semenke uključiti kasnije, posle 1. godine.
Ne preporučujem naglo prelaženje na sirovu hranu u trudnoći i u periodu dojenja, jer će telo početi da se čisti i otrovi će se izbacivati preko mleka takođe. Umesto toga, treba izbaciti postepeno sve industrijske i životinjske proizvode, povećati količinu sirove hrane ali još uvek jesti 20-30% kuvane hrane.

Beba treba početi sa čvrstom hranom kada ona to poželi, ne treba je prisiljavati jer se tako izazivaju problemi sa digestijom i alergije. Može biti samo na majčinom mleku i do godine, ali ako dobije sve zube i želi da jede krajem prve godine se može početi sa svežim voćem i povrćem u vidu blendiranih napitaka. Orašaste plodove i semenke ne preporučujem u prvoj godini i treba ih veoma pažljivo ubacivati u ishranu. Počnite da uvodite voće i povrće, banane, jabuke, tikve, tikvice, šargarepe, brokule… 7-10 kašica dnevno. Polako zamenjujete podoje kašicama. Voće i povrće uvodite idealno po jednu vrstu jednom mesečno u vreme rastućeg meseca. Možete ubaciti neki listić zelenog povrća u neku od kašica. Iznositi dete nekoliko puta dnevno na sunce po desetak minuta.

Zeleno povrće, voće, orašasti plodovi, semenke i ulja su ono što je deci potrebno. Hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje su izvrsna ulja. Važno je svakoga dana davati dosta zelenog povrća. Deca mogu jesti samo sirovu hranu ali ukoliko dajete nešto kuvano deci, to ne bi trebali biti industrijski i životinjski proizvodi već kuvano povrće, integralni pirinač ili krompir. Žitarice koje sadrže gluten su veoma opasne po zdravlje deteta. Gluten ne sadrži kukuruz, heljda, proso, kinoa i pirinač.

Bliskost sa roditeljima

Bebe trebaju biti uvek pored majke, da čuju majčino srce, da osećaju majčin miris i da prve godine budu što više u kontaktu sa majčinom kožom. Mala deca trebaju spavati sa roditeljima da bi se osećala sigurno i zaštićeno, što je veoma važno za buduće emotivno i fizičko zdravlje. Porodice su vekovima delile isti krevet. U nekim kulturama je to i danas slučaj. Ako roditelji nisu prekrupni, zavisnici od alkohola ili droge, pušači ili imaju mentalne probleme, spavanjem zajedno sa roditeljima do sedme, osme godine, deca će imati bolje emotivno zdravlje, biće srećnija, manje nervozna, sigurnija i samostalnija kada porastu.

Treba uključiti decu u pripremanje svežih napitaka i sokova uz igru i dati im mašti na volju u nalaženju novih recepata i njihovom imenovanju. Igračke poput kuhinje i malih tanjirića, blendera… će decu učiti jednostavnošću pripremanja sirove hrane.

Kako privoleti decu da jedu zdravu hranu

Kako privoleti djecu koja su na industrijskoj hrani na sirovu hranu? Deca imitiraju roditelje, u prisustvu deteta uživajte nekoliko dana u ukusnoj salati, dok dete ne pokaže interesovanje i poželi da proba. Ne nudite mu odmah ceo tanjir već mu dajte da proba malo dok ne potraži samo. Ako dete jede nešto što nije zdravo, ne ljutite se na njega, samo mu ljubazno kažite da to nije zdravo. Deca su buntovnici kada se insistira na nečemu.

Ponudite detetu u početku voće za užinu umesto uobičajenih toksičnih sendviča. Neka to bude voće koje ono voli. Kasnije pređite na blendirani napitak u koji možete staviti zeleno lisnato povrće, jabuku, bananu, nekog semenja ili koštunjavog voća za doručak. Uz ručak napravite dobru, ukusnu salatu. Umesto industrijskih slatkiša, umesite urme ili smokve sa bademom ili nekim drugim koštunjavim voćem i napravite loptice koje možete valjati u kokos, susam…

Vakcine

Danas imamo epidemiju autizma. Ako statistika povećanja autistične dece se produži ovim tempom, prognoza je da će do 2050 godine 90% dece biti autistično. Danas znamo da vakcine imaju udela u mentalnim i drugim poremećajima kod dece. Ne dozvolimo da biznis-vakcinacija oštećuje zdravlje i ugrožava živote naše dece.

Potrudimo se da veći deo dana provode napolju na suncu ili snegu, da hodaju bosonoga kad god je to moguće, da jedu sirovu hranu a ne toksičnu industrijsku ili životinjsku. Autizam takođe, kao i drugi mentalni problemi se mogu tretirati ovakvim načinom života. Zdravlje naše dece je u našim rukama. Čitajmo, informišimo se jer naše greške naša deca skupo plaćaju.

Dr Slađana Velkov

Jedno reagovanje na “Deca i zdrava ishrana”

  1. Divan clanak i moje veliko odusevljenje autorkom. Neka ste blagosloveni i uspesni u sirenju zdravog nacina zivota. Pratila sam vas i na fejsbuku, ali nakon sto sam vas pohvalila, botovi su me blokirali. Neka im je prosto ne znaju sta cine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *