dec
16
2013

GMO prouzrokuje sve više bolesti

gmo4

Genetski modifikovani organizmi se danas uzgajaju u 23 zemlje širom sveta, a sve je više dokaza koji povezuju GMO sa zdravstvenim problemima, poremećenim prirodnim okruženjem i povređenim pravima poljoprivrednika i potrošača, a evidentne su i posledice po ljudsko zdravlje.

Šta je GMO?

Genetski modifikovani organizmi – GMO, je termin pod kojim se u najširem smislu označava svaka promena u genomu.  U ovom smislu podrazumeva se takav način modifikacije gena, koji se u prirodi kod biljaka nikada ne bi desio. GMO se može dobiti jedino genetskim inženjerstvom, to jeste u laboratoriji. Na ovakav način GMO u svojoj DNK sadrže potpuno strani gen, unesen u laboratorijskim uslovima i naprednim tehnikama.

Glavne manjkavosti i ospasnosti koje sa sobom nosi GMO su neprecizna tehnologija i neželjeni efekti jer naučnici nisu još uvek proučili životne sisteme dovoljno kompletno da bi izvršili DNA „operacije“ bez stvaranja mutanta koji mogu biti štetni za životnu okolinu i ljudsko zdravlje, navodi sajt SafeFood.

Takođe prema tvrdnjama ovog sajta GMO proizvodi su toksični, mogu biti jaki alergeni, manje su hranljivi, bezbednost im nije jasno regulisana.

„GMO ne može da poveća potencijal prinosa, niti da se smanji upotrebu pesticida, već je povećava. Stvara ozbiljne probleme za poljoprivrednike, uključujući i stvaranje super korov tolerantan herbicide (superweeds), kompromituje kvalitet zemljišta, oštećuju kvalitet zemljišta, ometaju ekosistem, smanjuju biološku raznolikost (biodiverzitet)“, navodi SafeFood. Kako dodaju, GMO ne može da reši problem gladi u svetu, ali skreće pažnju sa pravih uzroka gladi – siromaštvo, ograničen pristup hrani i sve više, nedostatak pristupa zemlji za gajenje.

gmo copy

GMO poguban po čoveka

Istraživanja upotrebe genetski modifikovane hrane pokazuju veoma uznemiravajuće rezultate po zdravlje ljudi. Kod eksperimentalnih životinja koje su prehranjivane GMO proizvodima u drugoj generaciji se javljaju problemi sa organima, u trećoj su registrovani tumori, a u četvrtoj besplodnost i smrtnost.

Kod životinja koje su konzumirale GM proizvode otkriveni su potencijalno brz rast kancerogenih ćelija u probavnom sistemu, manji mozgovi, jetra, testisi, atrofija jetre, oštećen imuni sistem, krvarenje u želudcu, neobjašnjiv uzrok smrti, dvostruko veći broj smrtnih slučajeva, poteškoće u razvoju bubrega, poteškoće u razvoju krvnih ćelija.

Istraživanja koja su u Rusiji sprevedena nad životinjama pokazuju da GM hrana prouzrokuje 65 najtežih oboljenja poput tumora, hormonskih poremećaja, sterilnosti, dijabetes. Ispitivanja sa Monsantovim genetski modifiovanim kukuruzom i miševima su pokazala da kod njih izaziva tumore nakon samo tri meseca hranjenja. Objavljeno istraživanje pokazalo je da 70 odsto ženskih miševa umire pre vremena dok je 50 odsto muških je umrlo od tumora. Isto tako je dokazano da preživeli miševi postaju sterilni već u trećoj generaciji.

Smrtnost, bolesti, gojaznost 

Američki Centar za kontrolu bolesti tvrdi da je hrana danas odgovorna za dvostruko više bolesti u SAD-u, nego što su naučnici to pretpostavljali pre samo sedam godina, navodi New York Times.

„Gojaznost je dostigla astronomske razmere. Godine1990. nijedna savezna država nije imala više od 15 odsto gojaznog  stanovništva. Do 2001. godine samo je jedna država imala manje od petnaest procenata gojaznog stanovništva. Dijabetes je porastao 33 odsto od 1990. do 1998. godine, rak limfnih žlezda je u porastu, kao i mnoge druge bolesti“, navode iz ovog Centra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *