sep
06
2016

13 razloga zašto je dobro jesti smokve!

delicious figs on wooden background

Iako su sušene smokve dostupne tokom cele godine, ne postoji tako jedinstven ukus kao što su sveže. Slatke i mesnate, sveže smokve vam tokom avgusta i septembra mogu poslužiti kao ukusni sirovi obroci.Takođe, koriste se i kao čaj, a mogu da stoje u zamrzivaču do 6 meseci.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od lečenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralina. Pred vama je više dobrih razloga zbog kojih je neophodno da uključite smokve u redovnu ishranu.

Prevencija raka
Japanski naučnici su dokazali da ekstrakt smokvi, njihov sastojak benzaldehid, doprinose smanjenju tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, veruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.

Smanjuje holestrol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija visokog krvog pritiska i srčanog udara
Omega 3 i Omega 6 masne kiseline, kojim smokve obiluju, su veoma važne za zdravlje kardiovaskularnih organa. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u lečenju dijebetesa
Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ukoliko se koriste umereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Laksativno dejstvo i lek za stomačne tegobe
Sveže smokve deluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad creva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crevne parazite. Poboljšavaju crevno pražnjenje, potpuno zamenjuju laksative, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crevne grčeve i proliv.

Pomoć kod hemoroida
Dnevna konzumacija smokvi je kod lečenja hemoroida efikasna koliko i sami drugi prirodni lekovi.

Zdrave su za kožu
Kada se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izleči upalu poput apscesa i čireva.

Leče akne
Zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve deluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i lečenju akni.

Ubijaju viruse
Sveža smokva smirujuće deluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži puno vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Takođe, od grubo samlevenih smokvi se priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptičko i dezinfekciono dejstvo.

Poodstiču mršavljenje
Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti
Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za decu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete sveže, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Otklanjaju nesanicu
Sadržaj triptofana u smokvama pomaže u lečenju nesanice i poremećaja sna. Minerološki sastav pozitivno deluje na nervni sistem, pa pomaže i kod depresije.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *