okt
23
2013

Zablude o alkoholu u našim krajevima

Kombinacija slabe informisanosti i želje ili navike za nečim je glavni razlog za upražnjavanje onih stvari koje nisu dobre za čoveka. Jednostavno – alkohol je otrov koji prouzrokuje i stimuliše brojne zdravstvene probleme i bolesti. Alkohol, odnosno etanol, nalazi se u mnogim pićima u različitim procentima…Alkohol je štetan i u najmanjim količinama jer uništava moždane ćelije,celije jetre,deluje toksicno i negativno na srcani misic,uzrokuje mozdani udar.Alkohol ima snazno diureticko dejstvo na nas organizam,dovodeci tako do slabljenja imunog sistema predstavljajuci predvorje za sve  bolesti.Potrebno je samo dva ili tri pića da bi se proizvodnja antitela umanjila na 2/3 ,što znači da je alkohol „koristan“ za privlačenje virusa i za metastazu raka. 

Vremenom su stvorene mnoge zablude o „korisnosti“ alkohola. Najkarakterističnije u nekim našim krajevima i dan danas su:

a) Alkohol je hranljiv. Alkoholna pića ne sadrže u sebi dovoljno hranljivih materija (belančevina, vitamina, minerala, ugljenih hidrata) da bi mogli da služe kao hrana.
Ona imaju izvesne kalorijske vrednostisti i malo ugljenih hidrata, tako da pijanac ima osećaj sitosti. Dugotrajno pijenje alkohola pak sigurno dovodi do štetnih promena na organima za varenje. Većina alkoholičara su mršavi, u narodu kažu „ispijeni od alkohola“

b) Alkohol pomaže kod nesanice. Krajnji rezultat pijanstva je san. Međutim, velika je razlika između normalnog sna koji služi da bi se organizam odmorio i okrepio i alkoholičarskog sna, koji je nastao zbog anestezije određenih centara u mozgu. Nakon normalnog sna, čovek se oseća sveže, odmorno, vraćena mu je snaga. Kod alkoholičarskog sna pijanac oseća mamurluk i to je jedan od najtežih trenutaka u celom pijanstvu.
Jedna od najpogubnijih zabluda je davanje alkohola bebama, umakanjem cucle ili prsta u rakiju kako bi majka, na primer mogla da radi neke druge poslove. Dečiji organizam je izuzetno osetljiv na alkohol, naročito mozak, koji sazreva u periodu od 18. do 21. godine života.

c) Alkohol zagreva organizam. Ova zabluda često ima tragične posledice, jer može izazvati „belu smrt“ kada pijanac zaspi u snegu i smrzne se. Naime, alkoholol ubrzava gubljenje telesne toplote tako što širi krvne sudove u potkožnom tkivu. Zato se javlja crvenilo lica i subjektivni osećaj toplote. Međutim, širenje krvnih sudova u koži uz istovremeno skupljanje krvnih sudova u unutrašnjim organima, dovodi do zadržavanja veće količine krvi u potkožnom tkivu i bržem hlađenju tela.

d) Alkohol je lek. Zabluda o lekovitosti alkohola je veoma prisutna, nažalost čak i među lekarima postoji neslaganje po tom pitanju. Često se ističe kako trudnice treba da piju pivo da bi „imale mleka“, crno vino popravlja krvnu sliku, žestoko piće pomaže kod srčanih smetnji, „travarica“ kod spoljašnjih tegoba, nazeb se leči vrućom rakijom, itd.
Sva svetska, a i naša istraživanja pokazuju da je životni vek alkoholičara oko 53 godine. Deca čije su majke pile alkohol tokom trudnoće i dojenja, pokazuju zastoj u psihofizičkom razvoju. Nijedno alkoholno piće ni u jednoj zemlji na svetu nije priznato kao lek.

Detaljnije o samom alkoholu ,načinu njegovog nastajanja i ostalim štetnim efektima po ljudsko zdravlje možete pročitati  u sledećem članku Zašto nikada ne treba piti alkohol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *