nov
07
2013

Šta vam poručuju vaši nokti?

nokti 1

Mnogi će pomisliti da nokti ne mogu baš ništa otkriti o našem  zdravlju.Vaši nokti vam mogu dati vredna zdravstvena upozorenja i signalizirati o prisutnosti ozbiljnih bolesti.Nokti su prozor za naše zdravlje. Neke promene na noktima su prirodne,s druge strane, neke mogu signalizirati zdravstvene probleme, narocito promene u boji noktiju i uzorci tokom rasta nokta.

Nokti su uglavnom izrađeni od keratina, vlaknaste aminokiseline sastavnog dela nasih proteina takođe prisutnog  u kosi. Iako se može činiti da su nokti krhki i lako lomljivi, njihova struktura je 40 puta više otporna na lom od kamena ( jer ih čini 96% proteina) .Ako bi bili previše tvrdi jednostavno bi se podelili i ispucali. Prisutnost masti i molekula vode između slojeva keratina ih čini fleksibilnima kao i sjajnima.

Deo nokta koji je usađen u kožu zove se koren,a uz njega je matica. Preostali dio nokta je orožala ploča,a ispod nje nalazi se posteljica ili ležište nokta. Na prelazu ploče i korena nokta nalazi se polumesečasta zona lunula, koja je vidljiva kod gotovo svih ljudi na svim prstima.

Zdravi nokti su glatki, bez grebena, žljebova, mrlja ili promena u boji. Nokti mogu razviti i neke bezopasne znakove, kao što su vertikalne brazde koje polaze od zanoktica do vrha noktiju. Vertikalni grebeni često postaju izraženiji s godinama. Nokti takođe mogu razviti bele crte ili mrlje kao posledice povreda, ali oni rastu s noktima, a ne kao uzrok problema.

Zdravi nokti su roze boje što je znak dobre prokrvljenosti ispod njih. Na kraju nokta se nalazi područje u obliku polumeseca bele boje.Promena boje noktiju zahteva pažnju, pogotovo ako su nokti promenili boju u žutu ili crvenu ili se pojavljuju pruge ili tačkice po njima. Nekada promene boje mogu značiti samo da imate gljivice,mogu biti i znak ozbiljnijih promena u telu poput raka, slabljenja jetre ili bubrega ili nekih respiratornih bolesti.

Izuzetno zadebljani nokti takođe nisu prirodni, oni koji više nalikuju na kandže negoli na nokte mogu signalizirati neke bolesti poput poremećaja rada štitne žlezde, cirkulacije, psorijaze…Nokti koji se pelako i previse ljuste ukazuju na nedostatak folne kisline vitamina C ili samih proteina.Konkavni nokti,koji deluju nalik kasici odnosno imaju udubljenje u koje bi mogla stati mala kolicina tecnosti,ukazuju na anemiju,poremecaj rada jetre ili hipertireozu.Mala udubljenja ili jamice po noktima,ako nisu posledice nekih udaraca i ostecenja,najcesce ukazuju na mogucnost postojanja nekog autoimunog oboljenja,nedostatka samog cinka ili psorijaze.

Nasi nokti bi trebali biti glatki sa gotovo neprimetnim brazdama.Iako uglavnom upucuju i povezane su sa samim procesom  starenja organizma uočljive brazde mogle bi biti znak artritisa ili lupusa, naročito ako su brazde crvene.Ukoliko su vaši nokti suvi i lomljivi, trebali bi proveriti nivo hormona štitnjače, kao i mogućnost prisustva gljivične infekcije.Kad nokti deluju kao da su „naduvani“ i prelaze same ivice prstiju moguce je da imate respiratornih ili crevnih problema.Mogu biti simptom kardiovaskularnih problema i AIDS-a.

Ovo su samo neke od mogućih promena na noktima, bitno je da se zagledate koji put u svoje nokte, oni su takođe indikator vašeg zdravlja. Ukoliko uočite neku promenu na noktima za koju ste sigurni da pre nije postojala treba reagovati na vreme  i poceti sa zdravim stilom zivota i nacinom ishrane koji predstavljaju sam temelj i osnovu zdravog zivota i duhovnosti samim tim i pobedjivanja,saniranja svakog zdravstvenog problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *