nov
21
2013

Oksiholesterol-najveca opasnost za srce i krvne sudove!

Roštilj 1

Zdravstveno osvešteni ljudi znaju da visok nivo ukupnog holesterola i tzv. “lošeg” LDL-holesterola može povećati rizik od bolesti srca. Međutim, sada naučnici ukazuju na još jedan oblik holesterola – oksiholesterol koji, kako se čini, predstavlja najveću opasnost za zdravlje srca i krvnih sudova.

Doslovce nepoznat u javnosti, oksiholesterol nastaje reakcijom masti i kiseonika, npr. prženjem mesa. Pržena i procesirana hrana, posebno fast-food, sadrže najveće količine oksiholesterola.

Naučnici ističu da oksiholesterol smanjuje elastičnost arterija i podstiče nastanak ateroskleroze i to u znatno većoj meri nego što to čini LDL-holesterol. Zbog toga je za zdravlje srca najbolje ograničiti unos hrane bogate oksikolesterolom te konzumirati što više hrane bogate antioksidansima poput voća i povrća.Prelaskom na zdrav stil zivota i konzumiranjem iskljucivo biljne presne hrane u samom startu  eliminisete  potencijalnu mogucnost  za ovakve probleme…Koji su jednostavno nemoguci pri zdravom i adekvatnom nacinu zivota i ishrane.Biljna prvostepena presna hrana je hrana br 1 za nas ljude.

Izvor: American Chemical Society

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *