nov
04
2013

Hoce li zelatin od ljudskog tkiva biti tako ukusan kao onaj od zivotinjskog?

zelatin

Ljudska zelja za profitom je jaca od svega.Novac po cenu kanibalizma.

Naucnici su u pisanju za casopis „Americko hemijsko drustvo“ izestili o uspesnoj proizvodnji zelatina od ljudskih proteina.
Detalji o eksperimentu su svesno izvedeni-ljudski gen za kolagen,protein u kozi i kostima koji stvara zelatin,ubrizgan je u kvasac koji ga je kasnije napravio uz pomoc odredjenih enzima-ali njegova je svrha ponekad ulickana u korist ogromnih slika drhtavih deserta.Poput ovoga na slici.

Zasto se koriste ljudski proteini u pravljenju zelatina?

Zelatin se obicno pravi kuvanjem i hemijskom obradom kostiju,koze i vezivnog tkiva zivotinja kao sto su krave i svinje,kako bi se oslobodio kolagen,dugacki molekul koji ce se,nakon daljeg lomljenja i mesanja sa vodom pretvoriti u gel pri sobnoj temperaturi.
Nazalost ovaj proces daje komadice kolagena razlicite duzine,a to moze uticati na sposobnost geliranja proizvoda.Proizvodjaci bi radije preferirali kolagen standardizovanih duzina i pouzdanijeg ponasanja .Otkad je kravlje ludilo stupilo na scenu,regulatori su se pitali da li bi zelatin,napravljen od mnogih delova zivotinja izmesanih zajedno,mogao prenositi ovakvu bolest.Takodje se ispostavilo da neki ljudi imaju imunoloske reakcije na zivotinjske proteine u zelatinu,a s obzirom da se zelatin koristi i u mnoge medicinske svrhe,ukljucujuci i vakcine i kapsule,izbegavanje ovoga je od kljucne vaznosti.

Sve ovo u kombinaciji je dovelo naucnike do toga da istraze mogucnost proizvodnje kolagena u kvascu bez rizika prenosenja bolesti sa zivotinja,i koriscenja ljudskih gena pri izradi,kako bi se izbegla bilo koja imunoloska reakcija i kako bi se iskoristila prednost cinjenice da je ljudski kolagen,proizveden na ovakav nacin,uniformisane duzine.

Ljudski zelatin ce zato naci svoje marketinsko utociste i u medicinskim proizvodima gde su navedeni „kvaliteti“ najvazniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *