jul
16
2017

Budite oprezni kada kupujete maslinovo ulje!

Kupujete maslinovo ulje jer se želite hraniti zdravije. Ali, jeste li pomislili da ekstradevičansko maslinovo ulje, za koje izdvajate poveći iznos, može sadržati sumnjive materije i hlorofil, koji daje ukus kao i maslinovo ulje, i da, zapravo, koristite sojino ili druga jeftinija ulja?

Tom Miler, autor knjige Ekstra Virdžiniti: „The Sublime and Scandalous World of Olive Oil“, tvrdi da je 70 posto ekstradevičanskog maslinovog ulja širom sveta razređeno drugim uljima i kupcu nepoznatim materijama, pa nije baš dobro za zdravlje. Mueller tvrdi da je kvalitet ekstradevičanskog maslinovog ulja ugrožena u celom svetu.

Na primer tokom testiranja autentičnosti ekstradevičanskog maslinovog ulja od strane dobavljača, tokom 2012. niko nije dobio sertifikat. Testovi za proveru na UC Davisu 2011. dali su slične rezultate.

Kako prepoznati pravo ekstradevičansko maslinovo ulje?

Teško je to reći samo po ukusu. Čak se i stručnjaci znaju zbuniti tokom ispitivanja ukusa. Ipak, postoje dva načina. Ekstradevičansko maslinovo ulje se zgusne kad je hladno. Kada se boca nalazi u frižideru, ulje bi trebalo postati mutnije i zgusnuti se. Kad se ugreje, postaje opet tečnije. Dakle, ulje koje se ne zgusne u frižideru nije čisto ekstradevičansko ulje. Osim toga, pravo ekstradevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju goreti. Ako ne gore, ulje nije čisto.

Kupovina originalnog ekstradevičanskog maslinovog ulja

Najbolje mesto za kupovinu je kod lokalnih proizvođača koje poznajete. Sledeći najbolji način je pronaći firmu čiji proizvodi imaju sertifikat da je ulje čisto i organsko. Cena nije pouzdan pokazatelj.

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Ekstradevičansko maslinovo ulje nema organoleptičkih mana. Sadrži najviše 0,8 g slobodnih masnih kiselina (izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda). Ono je najbogatije aromatičnim i biološki vrednim materijama.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *