dec
06
2013

Farbe za kosu izazivaju rak!

farbe za

Bilo da se odlučite da svoju kosu farbate kod kuće ili u nekom od najekskluzivnijih frizerskih salona na svetu, znajte da se čak i pri šatiranju najskupljim bojama vaše zdravlje nalazi u konstantnoj opasnosti.

Milioni žena, ali i muškaraca, širom sveta koriste farbe za kosu koje su pune kancerogenih supstaci!Većina farbi u sebi sadrži takve stetne sastojke,da kada dođe do reakcije s duvanskim dimom ili drugim zagađivačima iz vazduha, lekari tvrde da se oni pretvaraju u pravu tempiranu bombu. Koliko se zna, ne postoji moćnija supstanca izazivač raka od ove.

S obzirom na to da svaka treća žena i svaki deseti muškarac redovno boje svoju kosu, stručnjaci iz britanske kompanije „Green Chemicals“ smatraju da je izuzetno važno javnost upozoriti o rizicima i izneti tačne podatke o štetnim materijama u farbama, posebno onim za trajno bojenje kose.

Oni upozoracaju da hemikalije poznatije kaosekundarni amini, koje se ili već nalaze u gotovim farbama za kosu ili se nalaze u rastvaračima boje, mogu da ostanu u kosi i koži glave godinama nakon što je naneta farba. S vremenom, sekundarni amini reaguju sa duvanskim dimom i izduvnim gasovima, čime se formiraju izrazito toksična jedinjenja zvana N-nitrozamini.

Pošto je poznato da ova nitratna jedinjenja izazivaju rak, ona su već godinama strogo zabranjena u kozmetičkoj industriji. Međutim, ne postoji zabrana da se koriste sekundarni amini, odnosno supsance koje prostom reakcijom s česticama iz vazduha mogu da proizvedu N-nitrozamine.

U ovoj fazi istraživanja mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koja količina N-nitrozamina može da se stvori interakcijom sastojaka iz farbi za kosu s reagensima iz vazduha, niti koliki su stvarni zdravstveni rizici, ali sigurno je da opasnost postoji. Dok se ne dođe do konkretnijih rezultata, ljudima iz kozmetičke industrije na prvom mestu trebalo bi da bude bezbednost konzumenata njihovih proizvoda – poručio je jedan od autora studije profesor Dejvid Luis.

Zasad je poznato da redovno farbanje kose može povećati rizik za dobijanje raka dojke, bešike, jajnika, a žene koje menjaju boju kose imaju 60 odsto više šansi da obole od leukemije. Takođe, sve je veći broj ljudi koji su alergični na sastojke iz boja za kosu, a nažalost, za neke od njih posledice su fatalne.

Međutim, snažan lobi kozmetičke industrije opovrgava ovakve tvrdnje, jer proizvođači farbi za kosu smatraju da je dovoljno to što se za potencijalne rizicike za stvaranje kancerogenih materija odavno zna, ali oni veruju da su oni minimalni i da ih treba ignorisati.

Kompanijama je u interesu da ove informacije drže pod velom tajne– tvrdi vlasnik jednog od najvećih lanaca frizerskih salona na svetu Džordž Hamer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *