dec
19
2013

Otrovi iz preparata za ličnu higijenu!

hemija

U našoj svakodnevnoj brizi oko zdravlja vrlo  često upotrebljavamo brojne kozmetičke preparate kao i one za licnu higijenu koji sadrže hemikalije koje uzokuju hormonalnu neravnotežu.Nalaze se u skoro svakom preparatu koji koristimo.

Ovi sastojci mogu izmeniti hormonalnu hemiju na nekoliko načina. Oni mogu povećati cirkulaciju određenih hormona oponašajući njihovu aktivnost u telu, ili mogu smanjiti  lucenje polnih hormona  kao i blokirati njihovu aktivnost. To može uticati na plodnost, dovesti do rane menopauze i uticati na stvari kao što su raspoloženje, trajanje i obim menstrualnog ciklusa kod žena .

Ftalati

Ftalati su hemikalije koje se koriste u većini vestackih osvezivca  i drugih vrsta mirisnih proizvoda. To uključuje osveživače vazduha, mirisne proizvode za negu tela, te većinu komercijalnih parfema. Oni se koriste kako bi se stabilizovala mirisna komponenta.

Ftalati se koriste zapravo svuda, osim u kozmetici i kao premazi na tabletama, u lepilima, poljoprivrednim aditivima, građevinskom materijalu, prehrambenim proizvodima, bojama,dečjim igračkama. Kako se koriste za omekšavanje plastike prisutni su svakodnevnim predmetima sa kojima su deca u dodiru .Studije dokazuju da ftalati uzrokuju gojaznost  kod dece. Znacajno je napomenutije i to da su u brojnim ispitivanjima u urinu ispitanika redovno pronalazeni  ftalati i to kod gotovo svih.

Istraživanja su zaključila da ftalati verovatno pridonose preranoj pojavi menopauze, a takođe mogu doprinieti neplodnosti kod žena i muškaraca.Oni mogu imati određeni uticaj na prirodne hormone koji cirkulisu  u telu, pokazali su sposobnost da smanje kruženje polnih hormona.

Drugim rečima, oni ometaju telesnu prirodnu sposobnost kontrolisanja prirodne ravnoteže ženskih i muških polnih hormona.

Na proizvodima su ftalati navedeni kao: DEHP di (2-etilheksil) ftalat, DBP dibutilftalat, BBP benzilbutilftalat, DINP di-„izononil“ ftalat, DIDP di-„izodecil“ ftalat , DNOP di-n-oktilftalat.

Na etiketama proizvoda koji sadrže ovakve opasne stvari bi zapravo trebale stajati ovakve oznake.

Amini

Ove hemikalije se često koriste kao emulgatori za stabilne smese, kao agens za penusanje kod tekućih sapuna i šampona, takođe služe i kao konzervansi s dugim rokom trajanja. Oni ne samo da su povezani s hormonskim poremećajima, nego su t povezani i sa rakom jetre i bubrega kao i s nagrizajućim svojstvima za osjetljivo tkivo oka.

Na proizvodima su navedeni kao: diethanolamin (DEA), trietanolamin (TEA), amonoethanolamin (MEA)

Nonilfenol ili nonilfenol etoksilat (NPE)

Nalaze se u mnogim komercijalnim bojama za kosu, kao i u deterdžentima za pranje i čišćenje domacinstva. Osim toga nalaze se i u odeći,.NPE je otkriven u 2/3 odeće poznatih brendova koji se prodaju širom sveta.  Ova hemikalija je otrovna i imitira ženske polne hormone te utiče na polni razvoj reproduktivnog sistema. Ovaj otrov čak i u malim količinama predstavlja veliku opasnost po okolinu.

Na proizvodima su navedeni kao 4-nonilfenol, alkilfenol.

Paraben

Parabeni su konzervansi koji su prisutni u mnogim proizvodima za negu kose i kože. Parabeni su poznati endokrini disruptori sa dokumentovanom prosloscu kao uzročnici hormonalnih problema zbog svoje sposobnosti da oponašaju ženski hormon estrogen.Studije otkrivaju kako su parabeni otriveni u čak 99% uzoraka tkiva uzetih od žena s rakom dojke. 

Na proizvodima su navedeni s prefiksima: “metil”, “etiln”, “propil” i “butil.”

Triklosan

Triklosan je antibakterijski agens koji se dodaje cvrstim i tecnim sapunima za antibakterijsku upotrebu, može se naći i u ostalim sredstvima za negu tela. On je vrlo razoran za ljudski endokrini sistem i u posljednih nekoliko godina je povezan s rakom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *