dec
14
2013

Samo oni koji misle pozitivno jesu pobednici

Džim je prošao kroz jedan razvod, a sada je razmišljao o drugom. Prva žena se razvela od njega. Druga mu je naredila da se iseli iz kuće. To je bila njena kuća u koju se on uselio kad su se uzeli. Ostao je bez posla jer je kompanija smanjivala broj radnika. On je majstor svog zanata i savestan radnik, ali je opterećen osećanjem krivice. Nudi mu se novi posao u drugom delu države i on se odlučuje da ga prihvati. Prvo pohađa kurs posle kojeg dobija diplomu visoke stručnosti za svoj posao.

Kad razmišlja o svojim propalim brakovima, njegova produktivnost naglo pada, gubi apetit i tone u depresiju. Čak razmišlja i o samoubistvu. Kad razmišlja o svojim poslovnim uspesima, odatom priznanju od strane šefa, preporuci koju je dobio iz prošle firme, on razmišlja čisto, i ostaje na površini.

Kad razmišlja o toplini svoje dece iz prvog braka, smeši se i priča o njima sa posebnom nežnošću. U trenutima kad misli o ovim pozitivnim mislima i sećanjima, on lagano preuzima kormilo svog života i izvršava svoje obaveze sa zavidnom lakoćom i predanošću.

Naše razmišljanje jasno određuje pravac našeg delovanja. Kad god sam skliznuo u negativne misli, sebi sam stvorio još više problema. Negativno razmišljanje je formula gubitnika.

Dakle, čim uhvatite svoje misli na neprijateljskoj teritoriji – u brigama, napetosti, traženju mana drugima, samo-okrivljavanju, ozlojeđenosti i ogorčenosti – nasmejte se sami sebi.

Zastanite i zapitajte se da li je nužno da to osećate. Popijte čašu hladnog soka, udahnite duboko, prošetajte malo, probajte da se setite nečeg lepog ili posetite prijatelja. Interesantno je kako se situacija u trenutku može preokrenuti u vašu korist, samo ako odlučite da se nasmejete. Smejte se!

 

Kategorije: Poučne Priče Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *