feb
16
2014

Proizvodjaci hrane vam u namirnicama serviraju drvo!

celuloza31

Celulozu koristi Pepsi, Kellog i Weight Watchers International… i mnogi drugi, a da mi to ni ne znamo. Nedavna prvoklasna tužba protiv Taco Bella je napravila mnoga pitanja o kvaliteti hrane koju Amerikanci i ostatak sveta koji kupuje američke prehrambene proizvode jedu. Zahvaljujući toj tužbi javnost je konačno saznala koje vodeće svetske kompanije koriste celulozu da bi „poboljšale“ svoje proizvode i smanjile troškove nabavke jer je celuloza mnogo jeftinija od mesa i nekih drugih prehrambenih namirnica. No nemojte misliti da se celuloza nalazi samo u mesnim proizvodima, pronašli su je u sladoledima, smrznutim proizvodima od testa, krekerima i slično.

Celuloza je drveni preparat koji se dobija i prerađuje iz drva u različitim varijantama, od celulozne gume, mikrokristalne celuloze, celuloze u prahu i tako dalje. FDA, Američka agencija za lekove i hranu, celulozu je proglasila sigurnom za ljudsku konzumaciju, i time je dala zeleno svetlo prehrambenoj industriji da na „mesne“ i druge menije sve više stavlja celulozu. FDA nije limitirala maksimalan omer celuloze naspram drugih sastojaka. USDA Američka agencija koja regulise meso i mesne proizvode je postavila limit od 3,5%.

S ovakvom malverzacijom najveći prehrambeni koncerni na svetu uštede na proizvodnji 30%, ostavljajući nama da se pitamo što li u stvari kupujemo kada mislimo da jedemo slastan sladoled ili sočan hamburger.

Najčudnije je da je prehrambena industrija uspela zameniti 50% masnoća u keksima, biskvitima i kolačima s celulozom u prahu – i na kraju dobila produkte koji su slični po izgledu i ukusu s originalnim receptima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *