feb
09
2014

U hrani 314 aditiva, samo u laboratoriji se može otkriti pravi sastav namirnica

aditivi111

Znamo li šta jedemo, kojim dodacima je „obogaćena“ hrana i koliko je svaki zalogaj rizik, sve češća su pitanja koja sebi postavimo kada na deklariciji nekog proizvoda vidimo sitne, nepotpune ili podatke samo na stranom jeziku. Bez obzira na to što nas nadležni umiruju da su svi sastojci pod kontrolom, većina građana strahuje da su analize površne i neredovne. I opet je potrošač prepušten sam sebi i jede na – sopstvenu odgovornost.

Na srpskom tržištu je, prema ranijim podacima, bilo oko jedan odsto neispravnih namirnica. Toliko je prethodnih godina, naime, bilo namirnica sa opasnim sastojcima, koje su zaustavljane na granici ili povlačeni sa rafova prodavnica.

U savremenoj prehrambenoj industriji na raspolaganju su 22 kategorije aditiva (konzervansi, stabilizatori, boje, emulgatori, zaslađivači, zgušnjivači, antioksidanti…), a na takozvanoj pozitivnoj listi je 314 supstanci ili njihovih grupa, označenih brojevima. Aditivi koji se koriste u Evropskoj uniji imaju i slovnu oznaku E.

Istraživanja govore da su  dodaci i konzervansi štetni i da nakon duže upotrebe, naročitio u prekomernim dozama, narušavaju rad vitalnih organa. Zato strahovanja mnogih potrošača, koji sumnjaju da se deo prehrambene industrije oteo kontroli i da se u masovnoj proizvodnji vodi računa samo o profitu, nisu bezrazložna.

Procedura za određivanje dozvoljenih količina aditiva u prehrambenim proizvodima ustanovljena je međunarodnim aktima – kaže Stevan Blagojević, iz Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu. – Naša lista aditiva koji se koriste u domaćoj industriji se svake dve-tri godine usklađuje sa evropskom regulativom, koja opet direktive dobija od međunarodnih stručnih tela iz ove oblasti.

Pojedine analize, međutim, pokazuju da se namirnice „filuju“ raznim hemijskim preparatima nauštrb hranljivih materija. Tako je javna tajna da se u mesne prerađevine dodaju – repovi, jezici, koža, tetive, loj, žlezde, iznutrice, sve do kostiju. To se „maskira“ raznim dodacima koji podešavaju ukus i miris, pa se samo u laboratorijama može otkriti pravi sastav. Time proizvođači obezbeđuju sebi veće zarade, a potrošači plaćaju proizvode koji nemaju deklarisanu nutritivnu vrednost.

Stručnjaci tvrde da nema apsolutno neškodljivih aditiva i da može da se govori samo o stepenu njihove štetnosti, koja zavisi od načina i količine unosa u organizam.Medjutim  sve ovo je pod velom velike sumnje u iskrenost i dobronamernost istih,cast svetlim izuzecima.Razni  „strucnjaci“ su u stanju zarad malo slave i finansijske potpore da promovisu razna sumnjiva narucena istrazivanja i njihove rezultate.Na taj nacin polusvesno ili nesvesno, a prilican broj  njih i sa dozom predumisljaja,uticu na siroke  neinformisane mase koje slepo veruju „autoritetima“.

U danasnjem modernom svetu zdravlje i sreca ljudi je na poslednjem mestu,sve se vise paznje okrece niskopobudnim strastima u vidi novca profita i same slave…U ovakvom degradiranom sisitemu vrednosti mi vise ne mozemo da verujemo ni jednom sumnjivom autoritetu od strane ljudi,sve je podlozno sve jacem  uticaju novca i moci.Prirodna biljna hrana i okretanje prirodi je jedina  zdrava i smislena opcija za coveka u ovom modernom haosu i degradiranom ljudskom drustvu. Najprirodniji i najzdraviji ambijent za coveka jeste zivot i rad u prirodnom ambijentu,samim tim i da se hrani zdravom integralnom prirodnom biljnom hranom. Sve sto nam treba da bismo bili zdravi i pravi,puni zivotne snage,elana i radosti jesu voce ,povrce ,zitarice i orasasti plodovi ,najzdravije u presnom izvornom obliku prepuni svih telu potrebnih vitamina,minerala i  aminokiselina. Price da covek nemoze da bude zdrav i da nije u mogucnosti da iz biljne hrane apsorbuje sve sto mu je potrebno za pravilno funkcionosanje njegovog tela i duha,su teski mitovi i zablude instruisani i orkestrirani od strane svetskih centara moci  zarad necijih debelih interesa….Finansijski ,farmaceutski,zdravstveni,mesno-preradjivacki,mlecni i ostali  svetski lobiji i grupe su tesno medju sobom povezani sa raznim drugim centima moci koji kroje sliku i sudbinu „istine „ovoga sveta.Stavite prst na celo i razmislite malo o ovome. A u medjuvremenu pravac pijaca i prodavnice zdrave hrane! Ili jos bolje i najidealnije resenje,naravno ako ste u mogucnosti, pravac na svoje parce zemlje gde cete vi biti gazda i znati sta sadite ,konzumirate i jedete.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *