feb
11
2014

Žvakaća guma je opasnija nego što mislimo

chewingbocca

Žvakaća guma osvežava dah, skraćuje dosadu, smanjuje nervozu… međutim, zbog učestalog žvakanja možete zaraditi gadne sporedne pojave – pročitajte koje sve opasnosti žvakanje krije.

Ješćete više loše hrane i manje voća

Žvakaća guma često se preporučuje pre jela kako bi se smanjila glad, odnosno kako bi se manje pojelo. Međutim, dokazano je da to ne samo što nije imalo nikakvog uticaja na količinu unesenih kalorija, već su oni koji su žvakali gumu sa ukusom mentola jeli manje zdrave hrane poput voća, a više nezdrave hranu kao što su čips i slatkiši. Istraživači veruju da taj “mint” ukus iz žvakaće gume voću i povrću daje odbojan gorak ukus.

Može izazvati bol u viličnom zglobu

Žvakaća guma može dovesti do poremećaja u viličnom zglobu, što uključuje i bol u mišićima i zglobovima koji povezuju donju vilicu i lobanju. Mnogi ljudi završe s ukliještenjem mišića vilice, glave i vrata, što nakon dužeg razdoblja žvakanja može dovesti do glavobolje, uhobolje ili zubobolje. Uzmite jabuku umesto žvake, zadovoljiće vašu potrebu za žvakanjem i istovremeno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog crijeva je upalna bolest creva koju karakterišu bolovi u stomaku, grčevi i promene u radu creva. Žvakaća guma može dorpineti tom problemu, jer se s njom proguta višak vazduha, što doprinosi bolovima u stomaku i nadutosti. Osim gutanja vazduha, veštački zaslađivači kao što su sorbitol i manitol mogu prouzrokovati dijareju čak i kod zdravih ljudi.

Čir na želucu

Vrlo realni zdravstveni rizici su povezani sa žvakaćim gumama i oni se odnose na višak želudačne kiseline. Akcija žvakanja stimuliše ćelije sluzokože želudačnog zida za proizvodnju probavne kiseline. To je prirodni mehanizam kako bi se osiguralo da hrana koja se žvaće kada dospe u želudac, bi bila uronjena u kiselinu i tamo bi započinjao proces probave. Kada žvaćete žvakaću gumu, taj isti mehanizam stupa na snagu i kiselina se izlučuje u želucu, samo ovoga puta nema hrane. To dovodi do akumulacije nepotrebne kiseline u želucu što je loša vest, jer kiselina jednostavno „stoji“ u vašem želucu. Upražnjavanje ove loše navike u dužem vremenskom periodu može dovesti do čira pa i raka želuca.

Problemi sa zubima

U nastojanju da izbjegnete laksativni učinak veštačkih zaslađivača u žvakama, prebacivanje na šećer nije rešenje, već pre igranje sa novim problemima. Šećerna žvaka kupa vaše zube u šećeru, a posledica je njihovo propadanje.

Žvaćete ovčji nusprodukt

Lanolin je sastojak koji pronalazimo u proizvodima za negu kože, a u žvakaće gume se stavlja kako bi ostale mekane. To ne zvuči loše, sve dok ne saznate da tu žutu voštanu materiju luče lojne žlezde ovaca. Lanolin se dobija stiskanjem ovčije vune između valjaka. U količinama koje se koriste u gumama za žvakanje teško da predstavlja pretnju za zdravlje, ali sama pomisao na poreklo nije ugodna.

Otpuštanje žive u organizam

Srebrne plombe, poznate kao amalgamske, sastoje se od kombinacije žive, srebra i kalaja. Istraživanja pokazuju da žvakaća guma može da doprinese otpuštanju žive iz plombi u organizam. Problem? Visok nivo žive može da izazove neurološke probleme kao i hronične bolesti i mentalne poremećaje. Malo je verovatno da će vam te količine iz plombi naškoditi, međutim, ipak, ne želite da povećate rizik žvakanjem žvakaćih guma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *