okt
02
2014

Metropolu zamenila životom u šumi: Sreća daleko od civilizacije

da1ac2b3b7a73701867c4e5eb8214593

Bale, Hrvatska – Kad se nagomilaju obaveze i kad stres zavlada našim životima često znamo da kažemo da bismo najradije otišli na pusto ostrvo ili se zauvek preselili u neku malu kućicu u šumi. Junakinja naše priče učinila je upravo to! Iako živi bez priključka na sistemske mreže struje i vode, Dubravka o povratku u civilizaciju uopšte ne razmišlja.

Preseljenje u eko centar Eia, tri kilometra od istarskog grada Bale i na 175 metara nadmorske visine na 57-godišnju Dubravku je delovalo potpuno oslobađajuće.

„U ovoj kućici, u ova 24 kvadrata pronašla sam sebe, svoju sreću, zadovoljstvo i mir. Svaki taj detalj ovde je od srca i s ljubavlju. Nije nam potrebno puno da bi bili srećni. Ne žalim zbog svoje odluke jer smatram da je ovo najbolja odluka koju sam donela u svom životu“, priznala je Dubravka Maroja.

Znala je da će svojim dolaskom morati pobediti mnoge strahove pogotovo u onim trenucima kad noć zameni dan, a cvrkut ptica oglašavanje divljih životinja.

„Na početku, naravno, prvo je mrak kojeg u Zagrebu nema. Kao drugo, tišina je koje u Zagrebu nema. Naša čula se na neki način pobude i čuješ nešto što pre nisi. Taj sam strah vrlo brzo rešila. Strahovi su tu jer kad se suočiš s tim ne znaš je li te strah mraka ako nisi u njemu. Kad si u mraku onda se rešavaš tih strahova“, dodala je Dubravka.

Zbog odluke da napusti posao u sopstevenom poduzeću ni u jednom trenutku nije požalila.

„Kad dođeš iz grada u jednu takvu tišinu onda tek shvatiš koliko toga nepotrebnog nosimo na svojim leđima. Život je postao poprilično monoton – posao, hranjenje, spavanje. Apsolutno nikakvo zadovoljstvo nisam osećala. Uopšte se nisam osećala živom. Ovde se više družim sa ljudima nego što sam to radila u Zagrebu. S tim da je razlika da ovde dolaze ljudi s istom težnjom – povratku prirodi“, istaknula je.

Život u prirodi Dubravku je potpuno promenio. Iako je njezina kućica bez struje i vode, to joj nimalo ne smeta.

„Struju imam putem solarnih panela. To zavisi o vremenskih prilika. Kad ima sunca ima i struje, kad nema, nema ni struje. A to se na neki način nadopunjava agregatom. Imam dva rezervoara i koristim vodu iz vodovoda“, kazala je Dubravka.

Toliko da Dubravka u svom malom svemiru živi isključena od svih stresova modernog doba!

„Četiri godine sigurno već ne gledam televiziju. Laptop mi služi čisto radi komunikacije s prijateljima i izmena nekih stvari.“, zaključila je.

Dubravkina poruka je – možete sve ako to zaista želite! Potrebno je samo malo hrabrosti i vere, a jednom kad odlučite krenuti u pustolovinu života sve ostalo doći će samo od sebe. Uistinu mala cena za toliko nam potrebnu sreću i unutrašnji mir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *