nov
11
2014

Karakteristike i funkcije organa za varenje

hqdefault

Nakon što je hrana obrađena u želudcu i potisnuta u tanko crevo, proces varenja nastavljaju dva nova organa.

Gušterača (pankreas) luči sokove zvane enzimi, koji izazivaju hemijske reakcije za razlaganje masti, ugljenih hidrata i proteina sadržanih u hrani.Ćelije gušterače proivode probavne enzime koji se luče u tanko crevo.

Jetra luči probavni sok zvani žuč, koja rastvara masti da bi se mogle upiti u telo. Preostali otpad potom prelazi u debelo crevo.Jetra ima sićušne hemijske pofone tzv. lobule, u kojima se nalaze ćelije zvane hepatociti. Na hepatocite otpada 80% sastava jetre i oni obrađuju krv koja protiče kroz njih. Neke delove krvi sačuvaće zalihu, druge će prečistiti, a treće poput krvnog šećera (glukoze), izlučiće u krvotok kad je to telu potrebno.

Žuč nastala u jetri sprovodi se žučnim kanalima do tankog creva, gde učestvuje u varenju masti.

Debelo crevo povezano je na jednoj strani s tankim crevom, a na drugoj sa čmarom.

U slezini se čuva zaliha belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcija. Ona i uništava stara crvena krvna zrnca i prerađuje krv.

Slepo crevo je zatvorena cev koja se pruža od zaobljenog cekuma na unutrašnjem kraju debelog creva. Dugo je u proseku 10cm i može biti ravno ili uvijeno.

Nesvarena hrana i voda prelaze u debelo crevo kroz jednosmerni zalisak. U debelom crevu se iz hrane ukljanja voda, tako da ostaju samo čvrste materije. One putuju do pravog creva (rektuma) gde se prikupljaju dok ne dodje vreme da se izbace kroz čmar.

4 reagovanja na “Karakteristike i funkcije organa za varenje”

 1. zoran kaže:

  kako se leci kamenje u zucnoj kesi ili

 2. Zorica kaže:

  Kako mogu poruciti formule za preciscavanje creva posto ne zivim u Srbiji vec u Njemackoj.

  • Admin2 kaže:

   Jedino tako da imate nekoga na teritoriji Srbije ili na teritoriji navedenih država u odeljku kontakt da preuzmu formule pa da vam kasnije pošalju.Postoje i druge alternative ako je osoba ozbiljno bolesna ili naručujete veće količine preparata,najefektivnije jeste da nazovete 061 166 25 77 da se detaljnije informišete kod stručnog lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *