nov
27
2014

Pomirio se s tim da umire od raka, ali je doživeo duboku starost…

28Ikaria3-superJumbo

Stamatis Moratis par decenija nakon dijagnoze


PRIČA STAMATIS MORATISA, GRČKOG DRŽAVLJANINA

“Pričaju nam kako je rak neizlečiva bolest, a postoji mnogo jednostavnih izlečenja da je naprosto neverovatno za videti koliko nas zapravo lekari lažu”. Bila je izjava ratnog veterana iz Grčke, kojem su devet različitih stručnjaka potvrdilo da mu je ostalo samo šest meseci do kraja života.

Godine 1976. Dijagnostikovali su mu rak pluća i predložili lečenje jakom hemoterapijom, uprkos tome što je objavljeno da mu nema spasa.
Stamatis je taj način lečenja odbio i saopštio je da to ne može pozitivno da deluje na ljudski organizam. “Prvo bolesnog čoveka oslabe i još mu pogoršaju stanje, zatim mu kažu da je njegova bolest neizlečiva.”

thumb460_62337_dekica-1416863899-593090Moratis se vratio u svoj rodni kraj, na ostrvo Icariju. Zbog uverenosti da će živeti samo još šest meseci, pao je u depresiju, po cele dane je ležao, a brigu o njemu su vodile njegova majka i supruga.
Jednog dana je osetio iznenadni nalet snage i krenuo je da bude aktivan.
Počeo je da se penje na planinu, do male crkve, takođe su i prijatelji krenuli da ga obilaze, samim tim se i on osećao bolje. Svakim danom je sve više i više napredovao.

Posle nekog vremena, zasadio je sebi vrt. U njemu je provodio dane uzgajajući voće i povrće. Počeo je i sam sebi da sprema jelo, koristeći plodove svog truda iz bašte.

Tako je prošlo šest meseci, a umesto smrti imao je svoj vrt, baštu, vinograd, kao i još veću želju za životom.
Svaki dan se budio rano sa željom da provodi vreme sa svojom porodicom, radeći i uživajući na suncu pored mora.
I tako su godine prolazile, a on je bio sve zdraviji i zdraviji.

Nakon 30 godina zdravog života, u svojoj 97 godini, odlučio je da poseti iste lekare koji su mu prognozirali kratak Screen shot 2014-01-02 at 2.01.10 PMživotni vek.
Šta se desilo? Ti isti lekari koji su mu rekli da će se njegov život za par meseci okončati, bili su odavno već mrtvi, on ih je nadživeo.
Kada je umro, imao je neverovatne 102 godine. Smrt je izazvala starost, a rak koji se pominjao, prestao je da postoji.

Suština zdravog života je imati zdravo telo, ali i zdrav duh.
Treba što više težiti životu u prirodnom okruženju, kao i dobroj i pravilnoj ishrani.
Icarija je ostrvo poznato po dobroj hrani, kao i po tome da se bolesti srca ili rakaskoro i ne pojavljuju.

Životne navike stanovnika Icarije:

– Mediteranska dijeta. Mnogo, po mogućnosti sirovog i domaćeg povrća. Izbaciti meso u potpunosti. Domaće maslinovo ulje, semenke, žitarice. Domaći hleb s celovitim žitaricama. Domaće voće i povrće..

Mnogo čaja. Čaj ima diuretička svojstva i ima mogućnost isterati sve otrove iz tela, ako je domaći naravno.

Odmor. Odmarajte ako ste umorni. Ne prisiljavajte svoj organizam na život uz malo sna. Ležite na vreme.

Budite aktivni u prirodi. Šetajte, upijajte sunce i more ili zelenilo, šumu, travke. Radite, gradite, sadite. Osjećajte se korisnikaria-geology-009o.

Ne jurite sa životom i oslobodite se strahova i stresa. Družite se s prijateljima, s porodicom, puno se smejte i ne očekujte od života ništa. Jednostavno se prepustite lepoti života. Ukoliko je moguće preselite se u mesto bez smoga, u mesto bez otrova u vazduhu, u mesto gde vas niko neće terati ili prisiljavati na bilo šta. Živite život i zaboravite na bolest. Živite kao da je uopšte nemate, kao da ne postoji. Tako je živeo Moraitis i preživeo. Nadživeo je sve one koji su ga uveravali da će umrieti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *