dec
01
2014

Prva pomoć kod glavobolje

o-HEADACHE-facebookSvi imamo problema sa glavoboljama, a mnogi odmah posežu za tabletama da ih se reše. Pre nego što to uradite, probajte nekoliko prirodnih načina.

Tenzione glavobolje su najčešća vrsta. Do njih dolazi kada se mišići skalpa, lica ili vrata stegnu(zgrče) i pritisnunerve. Ovu vrstu glavobolje karakteriše stalan bol koj počinje od čela, ili od potiljka, i može da se proširi na celu glavu. Mogući uzroci su stres, loše držanje tela (posebno leđa i vrata) i hipoglikemija(nizak nivo šećera u krvi).
Druga vrsta glavobolje su migrene. To su vaskularne glavobolje (povezane sa dinamikom širenja i skupljanja krvnih sudova) koje karakteriše pulsirajući i oštar bol u glavi. Osobe koje pate od migrene ponekad imaju simptome kao što su žmarci po telu, osećaj utrnulosti u raznim delovima tela, zamućen vid, svetle tačke pred očime, uznemirene su, umorne, ili ne mogu da misle. Migrene su češće kod žena.

Za trenutno olakšanje

LED. Ovo preporučuju dr Lorens Robins, i dr Fred Šeftel, suosnivač i Centra za glavobolje iz Stamforda. Kod akutnihUntitled napada, on donosi trenutno olakšanje, ublažujući pritisak nabubrelih krvnih sudova na nerve, blokiraujuprenošenje bola u mozgu i smanjujući brzinu metabolizma, što smanjuje i kontrakcije mišića. Možete da uzmete kocke leda iz frižidera, umotate ih u tanak papirni ubrus i stavite na bolno mesto. Postoje i plastične vrećice koje se napune vodom i tako zalede u frižideru, koje uvek možete imati pri ruci. Držite led na bolnom mestu neko vreme, pa sklonite, pa malo kasnije stavite opet. Ovu proceduru ne treba primenjivati duže od 20 minuta u jednom tretmanu.

ESENCIJALNO ULJE NANE. Utrljajte malo ovog ulja na slepoočnice. Njegov efekat možete poboljšati ako ga pomešate sa esenccijalnim uljima lavande, eukaliptusa i ruzmarina.

Ishrana i način života za trajno poboljšanje

Hranite se zdravo – prirodnom hranom koja se sastoji od povrća, voća, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki.
Pijte minimum 8 čaša vode dnevno. Uvedite obaveznu fizičku aktivnost svakog dana – šetnja, džoging, bicikl, sport…
Izbegavajte šećer (osim onaj iz voća), alkohol i kofein, ili bar smanjite količinu koju konzumirate.
Posebno se čuvajte mononatrijum-glutaminata, jer on može da izazove glavovolje kod osetljivih osoba, a posebno kod onih sklonih migrenama. Američki lekar dr Džerard Gilori tvrdi sledeće: “Čak 80 posto mojih pacijenata mogli happy-woman-butterfly-naturesu da izbegnu migrene kad su izbacili mononatrijum-glutaminat iz ishrane”. Posebno je čest u kineskoj kuhinji (tu se koristi rutinski), industrijskim mešavinama začina i sl. Na nekim deklaracijama se ne pominje mononatrijum-glutaminat, već “hidrolizovani protein”, “kvaščev ekstrakt”, “maltodekstrini”, “autoliziran kvasac” – to je ista stvar. Najbolji način da izbegnete ovaj sastojak je da ne koristite industrijski prerađenu, pakovanu hranu, već sami pravite obroke od svežih sastojaka.

Migrene mogu da budu povezane sa hipotiroidizmom (smanjenom funkcijom štitne žlezde), pa treba i to proveriti.

2 reagovanja na “Prva pomoć kod glavobolje”

  1. Andjelo Tomic kaže:

    Prestao sam da pijem kafu zbog glavobolja. Ne pijem je vec godinu dana i glava me je bolela samo 3 puta za to vreme. A dok sam pio kafu znala je da me boli i tri puta mesecno… Pio sam kafu od svoje petnaeste godine pa sve do svoje 41. Pio sam jednu pre podne (nes sa mlekom) i jednu oko pet sati. Puna solja za jogurt do vrha sa dve pune kafene kasicice.. Nekada sam pio i po tri dnevno. Sada zna da me uhvati kriza spavanja ali i to sam resio. Ne prezderavam se i uradim deset cucnjeva, umijem se i pospanost prodje. Na svaku promenu vremena morala je da me zaboli glava. Sada toga nema i odlicno se osecam. Svakom bi preporucio ko zeli da se zdravo hrani i zivi da prvo pocne polako da izbacuje otrove. Ne sve odjednom. To je savet za one sa slabim karakterom. Posle neka polaku izbacuju iz upotrebe i druge stvari. Cigarete, alkohol, koka kolu, meso, mleko…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *