jan
31
2015

Ovako se pravi pomfrit u Meku! Da li ćete ga i dalje jesti?

Mek-620x350

Bivši član ekipe “Mythbusters” Grant Imahara posetio je fabriku Mekdonaldsa u Ajdahu da bi nam svimas razotkrio kako se pravi njihov najpopularniji proizvod – pomfrit.

Postoji nekoliko faza pravljenja pomfrita, pa se tako krompir nakon branja guli, blanšira i reže pomoću vodenog topa tako što se pod pritiskom ispaljuje kroz mašinu za sečenje brzinom od 100 kilometara na sat.

– Hvala Bogu, pravi se od krompira. To je dobar početak – komentarisao je Imahara i otkrio još 18 sastojaka koji se stavljaju u svima omiljeni prilog.

Celokupan proces pripreme krompira je krajnje prost. Na samom početku on se ljušti i seče na potreban oblik. Nakon toga se potapa u dekstrozu (prirodan šećer) kako bi zadržao zlatnu boju, pre nego što se tretira dinatrijum pirofosfatom koji sprečava krompir da posivi na putu do restorana brze hrane.

Krompirići se peku dva puta, a kako bi finalni produkt bio onakav kakav se servira u McDonald’s restoranima koristi se dimetilpolisiloksan, jedna vrsta silikona, kao i hemikalija terc-butilhidrohinon kojoj je baza benzin. Iz Mekdonaldsa tvrde da su oba sastojka sigurna za ljudsku upotrebu i koriste se kao konzervans.

Nakon što proces pripreme završi, krompirići se zamrzavaju. Među ostalim sastojacima koji se koriste su različita ulja, poboljšavači ukusa i boje, kao i sredstva protiv pucanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *