maj
27
2015

Antibiotici povezani sa kasnijim oboljenjima

pills spilled
Korišćenje antibiotika u detinjstvu povezano je sa promenama crevne flore i kasnijim problemima, uključujući gojaznost, povećanu osetljivost na alergije i autoimune poremećaje, tvrde istraživači.

Antibiotici su daleko najčešći lekovi koji se prepisuju deci. Oni čine četvrtinu od svih lekova ukupno koji se daju deci. Trenutno se smatra da je jedna trećina od prepisanih antibiotika prepisana nepotrebno.

“Ranija proučavanja su pokazala vezu između antibiotika i poremećaja crevne flore”, izjavio je biolog Den Najts, jedan od autora proučavanja. “Tokom proteklih godina našli smo dokaze snažne povezanosti između korišćenja antibiotika, promena crevne flore i kasnijih bolesti.” Na primer, u slučaju alergije, antibiotici mogu da iskorene crevne bakterije koje pomažu da sazru ćelije imunog sistema. Te ćelije bi imale ključnu ulogu u obuzdavanju imunog sistema kad se suoči sa alergenima. Čak i ako se te bakterija nakon prestanka korišćenja antibiotika vrate, imuni sistem ostaje oštećen. Promene crevne flore koje izazivaju antibiotici takođe dovode do većeg nivoa kratkolančanih masnih kiselina, što utiče na metabolizam i može da dovede do gojaznosti.

Ovo istraživanje je takođe proučilo razvoj bakterija u crevima. Istraživači su pokazali da je uzrast odojčeta proporcionalan zrelosti njihovih crevnih bakterija. Na osnovu ovoga bi se mogao načiniti klinički test koji bi pomogao da se interveniše kod dece čija crevna mikroflora zaostaje u razvoju zbog upotrebe antibiotika.
Nalazi ovog istraživanja koje je sproveo Univerzitet Minesota objavljeni su u časopisu Cell Host & Microbe.

Izvor: zdravahrana.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *