jan
30
2016

Prirodni bioflavonoidi protiv hepatitisa C

hepatitis c4

Hepatitis C je zarazna bolest jetre, koja pogađa 200 miliona ljudi u svetu. Simptomi hepatitisa C su umor, manjak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Posledice bolesti mogu biti oštećenje jetre, ciroza, insuficijencija (zastoj) jetre, rak i smrt.

Klasična medicina za liečenje hepatitisa C koristi dva leka, koja se uzimaju istovremeno: interferon i ribavirin.Ovi više nego štetni lekovi imaju užasne nuspojave koje uključuju hronični umor, simptome gripa, mučninu, depresiju, anemiju, gubitak kose i mnoge druge. Zbog nuspojava ovih lekova mnogi pacijenti ne mogu nastaviti sa terapijom. I ne samo to – terapija djeluje na samo 50% ljudi, dok drugih 50% su prepušteni bolesti.

Ali najnovija istraživanja su pokazala i dokazala da priroda može napraviti to, što savremeni lekovi ne mogu – ubiti virus bez oštećenja zdravih ćelija u telu.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u Los Angelesu (UCLA) su otkrili da dva prirodna bioflavonoida – katehin i naringenin – imaju snažno antivirusno delovanje na  tkiva, zahvaćena hepatitisom C. Bioflavonoidi su pigmenti različitih boja, prisutni u voću, povrću i cveću. Za sada je otkriveno 800 vrsta bioflavonoida. Pretpostavlja se da bioflavonoidi igraju važnu ulogu u našem zdravlju.

Dr. Samuel Wheeler, profesor patologije jetre na UCLA, predstavio je svoja istraživanja na simpozijumu  „Patologija ozleda i fibroze jetre“ u Washingtonu. Ranije dr.Wheeler je već dokazao da drugi prirodni flavonoid – quercetin – može zaustaviti virus hepatitisa C bez štetnog delovanja na organizam.

Istraživanja se nastavljaju. Sledeći korak je testiranje katehina i naringenina na pacijentima sa hepatitisom C prvog stepena.

„Imamo na raspolaganju nekoliko novih prirodnih supstanci, koje ćemo testirati. Dobra vest je to, što oni  nisu toksični, nemaju nuspojava i pacijenti ih mogu uzimati u velikim dozama. Bioflavonoidi su obećavajuća terapija, koja može pomoći milionima ljudi.“ – kaže dr. Wheeler.

Quercetin

Quercetin je flavonoid koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama – jabukama, čaju, luku, orašastom voću, bobičastom voću, kupusu i karfiolu.   Quercetin ima brojne dobrobiti za zdravlje: poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, smanjuje rizik od raka i osteoporoze, pomaže kod alergije, astme i artritisa. Quercetin je prirodni antihistamin i antioksidant.

Katehin

Katehin je prirodni flavonoid. U ljudskoj ishrani najvažniji izvori katehina su grožđe, čajevi i povrće.Katehin ima antioksidativno i antibiotičko delovanje. Štiti od bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa. Mnogi lekari tvrde da katehin treba biti neizostavan deo naše ishrane, čak ga svrstavaju između vitamina.

Naringenin

Naringenin je flavonoid iz grejpa. U manjim količinama prisutan je u narandži i kožici paradajza.Naringenin ima anti-upalna i antioksidativna svojstva, jača imunitet, reguliše rad metabolizma, potpomaže mršavljenju, smanjuje rizik od raka, visokog pritiska i Alzheimerove bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *