nov
21
2016

Zanimljivi običaji u ishrani iz celog sveta

indian food in brass bowl

Vodimo vas na gastronomsko putovanje oko sveta kako biste upoznali zanimljive rituale i pravila u ishrani koje koriste ljudi na različitim meridijanima.

1. U Etiopiji se naviknite da će svi jesti iz jednog ogromnog tanjira. Ponekad se koriste i posebni tanjiri, ali obroci za celu porodicu se služe na jednom džinovskom tanjiru. Dodatni tanjiri se smatraju rasipanjem.

2. Ako ste u poseti nigerijskom plemenu Kagoro, ni ne pomišljajte da spomenete kašiku ukoliko ste žena. Prema rečima Margaret Visser u knjizi The rituals of dinner, žene ne smeju da koriste kašike. “Svi znaju da kašike vode ka pobuni. “

3. U Kini slobodno podrignite nakon jela. U ovoj zemlji, podrigivanje je znak zahvalnosti za hranu.

4. U Japanu nikada ne stavljajte štapiće u činiju sa pirinčem. U japanskoj kulturi, ovakvo ponašanje je prihvatljivo jedino na sahranama.

5. Na Srednjem istoku jedite samo desnom rukom. Leva ruka se u ovom predelu povezuje se određenim lascivnim, telesnim funkcijama, a desna ruka se koristi za jelo i rukovanje.

6. Ako ste u Koreji, sačekajte znak najstarijeg člana za početak jela. Počnite sa jelom tek kada najstariji član počne da jede i održavajte njegov tempo jela tokom obroka.

7. Takođe, nemojte sami sebi da sipate piće. Sa druge strane, ljubazno je da sipate piće svojim prijateljima. Zato, pratite i dopunite im piće na vreme.

8. Na Tajlandu, ne držite viljušku u ustima. Trebalo bi da koristite viljušku kako biste stavili hranu u kašiku, a potom jeli odatle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *