dec
29
2016

Poučna priča: Kako podeliti kamile?

animals_hero_camels

Jedan je Arapin u svom testamentu odredio da se, posle njegove smrti, njegovih 17 kamila podeli između njegova tri sina. Od 17 kamila najstariji sin je trebalo da nasledi polovinu, mlađi trećinu a najmlađi devetinu od tog broja. Kada je došlo vreme za izvršenje testamenta, braća nisu mogla da sprovedu podelu imanja jer je broj 17 nedeljiv. Zato su se za pomoć obratili hodži.

Hodža je razmišljao, računao i tada učinio sledeće: uzeo je jednu svoju kamilu i dodao je na onih 17 kamila. Tako je sada imao 18 kamila na broju, pa je ovako braći razdelio kamile: Najstariji sin dobio je polovinu od 18 kamila, dakle 9. Drugom sinu dodelio je trećinu od 18, to jest 6 kamila, a najmlađem devetinu od 18 kamila, dakle 2 kamile. 9+6+2=17 To je ukupno 17 kamila. Kada je završio raspodelu, uzeo je svoju kamilu i otišao kući!

Ponekad je u životu potrebno dati nešto svoje ljudima da bismo im pomogli da razreše složene jednačine svojih života, i reše probleme koji bi bez naše pomoći ostali nerešeni. Međutim, naš doprinos drugima, naš ulog u tuđu sreću, neće nas osiromašiti ni unesrećiti. Dajući drugima, dobićemo i mi, bar onoliko koliko smo i uložili, a često i mnogo više.

Izvor

Jedno reagovanje na “Poučna priča: Kako podeliti kamile?”

  1. Ante Nevistic kaže:

    bravo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *