dec
23
2016

Razlozi za dečiju ishranu bez šećera

ishrana dece1

Mislite li da nema ništa loše u tome da vaše dete kod kuće ili u školi pojede čokoladicu i popije gazirano piće?Dobro promislite o tome – jer šećer je i u najmanjim količinama opasan za zdravlje samim tim i naše dece.Alarmantan je podatak da deca u organizam unesu najmanje 6 čajnih kašičica šećera dnevno, dok u Americi konzumiraju i triput veću količinu!

Pitate se kako je to moguće?

Razlog se krije u tome što se rafinirani šećer, osim u slatkišima, nalazi i u brojnim drugim prehrambenim proizvodima.Čak i u onima koji se reklamiraju kao zdravi.

Šećer je velika opasnost za zdravlje dece

Šećer je štetan za sve starosne grupe, a naučnici smatraju da uzrokuje mnoge bolesti, uključujući i one najteže poput raka.Posebno je štetan za decu koja su u razvoju i čije se prehrambene navike tek formiraju.Zato, da biste zaštitili zdravlje vaše dece, izbacite rafinisani šećer iz njihove ishrane.

1. Šećer stvara zavisnost

Ako vaše dete danas pojede čokoladicu, sutra će tražiti dve, tri… Zašto?Naime, istraživanja su pokazala da šećer izaziva zaisnost.Stoga je za vaše dete najbolja opcija da konzumira samo zdrave prirodne zamene za šećer, poput meda ili javorovog sirupa,agave sirupa…

2. Šećer je uzrok mnogih bolesti

Najnovija istraživanja potvrđuju da konzumacija šećera može dovesti do pojave mnogih bolesti – od bolesti srca i krvnih žila, do dijabetesa i raka.Šećer može ugroziti i mentalne sposobnosti vašeg deteta.Unos šećera dovodi se u vezu i s hiperaktivnošću te s poremećajem pažnje kod dece.

Povećanom konzumacijom šećera dete u svoj organizam unosi i višak kalorija.Te kalorije se ne mogu potrošiti pa se višak skladišti kao masnoća.To vodi do gojaznosti, koju deca često “prenose” u zrele godine i u starost.

3. Šećer hrani bakterije koje uzrokuju karijes

Još pre sto godina stomatolog Weston A. Price bio je šokiran zbog naglog porasta broja malih pacijenata koji su dolazili sa sve težim oblikom karijesa.To ga je podstaklo da počne putovati po svetu kako bi istražio vezu između ishrane i oralnog zdravlja.

Nakon susreta s plemenskim zajednicama, u čijoj ishrani nema rafiniranog šećera, shvatio je da tamošnja deca i odrasli gotovo uopšte nemaju karijes.Čak ni oni koji nikada ne peru zube.Brojna su istraživanja potvrdila tesnu vezu između lošeg zdravlja zuba i konzumacije šećera.Danas je poznato da karijes izazivaju bakterije u usnoj šupljini koje se hrane upravo – šećerom.

Osim rafiniranog šećera, u brojnim komercijalnim proizvodima krije se opasni visoko fruktoznikukuruzni sirup, kao i glukozno-fruktozni sirup (HFCS).

Kako izbeći šećer u ishrani deteta

Visoko na listi opasne hrane su:

  • kupovni keksi
  • kolači
  • slatkiši
  • gotovi umaci za testeninu
  • gazirana pića i voćni sokovi
  • kupovni musli

Stoga ih potpuno izbacite s jelovnika.

Umesto komercijalnih pahuljica deci za doručak možete servirati neko sezonsko voće ili zobenu kašu s bobičastim voćem.Ako kupujete gotove pahuljice, čak i one na kojima piše da su zdrave i da sadrže obilje vlakana, svakako proverite na pakovanju sadrže li šećer.

Slastkiše, biskvite, peciva i uopšteno sve  slatkiše možete zameniti neslanim orašastim voćem, sušenim voćem, štapićima od voća i povrća, kolačićima od riže ili zobi, uz dodatak male količine maslaca od kikirikija i na ploške narezane banane.Ako za decu pripremate kekse ili kolačiće kod kuće, rafinirani šećer zamenite nekom zdravom alternativom, poput meda, javorovog ili agavinog sirupa.

Gazirana pića možete zameniti običnom  vodom, limunadom ili sveže iscijeđenim sokom od pomorandže ili ceženim sokom od bilo kog drugog voća…

Uključite decu u pripremu ukusnih obroka i poslastica bez šećera – sigurno će im se svideti, a ono što sami pripreme sa većim će užitkom pojesti.Podstaknite vašu decu da jedu više voća i povrća i puno zrnastih proizvoda tako što ćete im hranu izrezati na štapiće ili je poslužiti u obliku zanimljivih figurica.

Čokolade sa šećerom zamenite zdravim čokoladicama sa stevijom i maltitolom.

I ne zaboravite da je fizička aktivnost takođe jako važna za pravilan rast i razvoj dece.

Izvori korišteni u ovom članku uključuju:

http://www.bbcgoodfood.com/
http://www.naturalnews.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *