dec
12
2016

Uzgajajte kardamon u vašem domaćinstvu!

148148920719136

Kardamon, takođe poznat kao Elattaria cardamomun, je jedan od najskupljih svetskih začina odmah iza šafrana i vanilije. Kardamon izvorno raste u Ghat planinama na jugozapadu Indije. Potrebna mu je prosečna temperatura od najmanje 35 stepeni Celzijusa kako bi napredovao, pa je izdržljiv i uspeva u sunčanim klimatskim zonama od 17-e do 23-će i u zoni 26. Jedan posađeni kardamon neće dati dovoljno mahuna da biste imali bogati usev začina, ali biljka je zanimljiva i predstavlja izazov za one koji vole vrtlarske pustolovine.

Postupak:

 1. Pripremite sveže semenke kardamona za sejanje. Operite semenke u mlakoj vodi kako bi uklonili sluz. Semenke ostavite da se osuše u hladu.
 2. Stavite kardamon semenke u staklenu teglu, zatim je položite u posudu napunjenu hladnom vodom. Voda bi trebala dosezati pola tegle. Neka tako odstoji nekoliko minuta dok staklo me postane hladno na dodir.
 3. Polako ulijte 2,5 % azotne kiseline preko kardamon semenki. Treba da pokriva svu površinu semenki. Promešajte semenke sa kašikom. Nakon dve minute mešanja, procedite azotnu kiselinu iz tegle kroz cediljku.
 4. Stavite čistu cediljku u sudoperu pa potom stavite semenke u cediljku. Isperite kardamom semenke pod tekućim mlazom vode. Prebacite semenke u činiju mlake vode da se natapaju preko noći kako bi ‘razbili’ tvrdu opnu kardamon semenke.
 5. Izaberite mesto u bašti gde ćete posaditi vaše kardamon semenke. Kardamon voli vlažno tlo koje retko presušuje, pa najbolje napreduje u blagoj hladovini.
 6. Posadite kardamon semenke direkto u baštu nakon što prođe opasnost od mraza. Posadite kardamon otprilike na 1,5 do 2,5cm dubine. Napravite 4 do 6 redova.
 7. Pokrijte kardamon semenke sa tankim slojem zemlje pa preko toga rasprostrite tanak sloj grančica. Pokrijte grančice sa slamom ili travom. Zalivajte dok zemlja ne postane navlažena.
 8. Pratite isklijavanje. Uobičajeno je da isklija između 20 i 25 dana, ali to može potrajati i do 40 dana. Kada dođe do klijanja, uklonite većinu grančica, ostavljajući samo tanak sloj oko sadnica. Osigurajte da sadnice budu natkrivene hladom kako bi bile zaštićene od jakog sunca.

Potreban pribor:

 • tegla
 • posuda
 • 2.5% azotne kiseline
 • kašika
 • 2 cediljke
 • lopatica
 • grančice, slama i trava

Savet:

Posadite sveži kardamon što pre je moguće kako bi povećali brzinu klijanja. Za sušenje semenki najbolje da koristite papir koji se koristi za pečenje keksa i sličnih stvari za pećnicu pošto se semenke ne lepe za takvu vrstu papira (ovo vredi generalno za sve semenke, ne samo za kardamon).

Upozorenje:

Kardamon semena kupljena u prodavnici najverovatnije nisu dovoljno sveža kako bi ih mogli upotrebljavati za isklijavanje, ali svakako vredi pokušati.

Izvor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *