mar
31
2017

Šta sve kiropraktičar zna o vama već na prvi pogled ?!

Cmo-Y9aWgAAbQkx

Nije čudo što već pri prvom pogledu na način na koji se krećete, kiropraktičar može znati da vas bole leđa. Takođe, može otkriti i kakve su vaše navike spavanja, pa čak i šta ste po zanimanju. Ne, nije vidovit – vaše držanje otkriva puno više o vašem celokupnom zdravlju nego što mislite.

Donosimo sedam stvari koje kiropraktičar zna o vama pre početka tretmana.

1. ZAVISNI STE OD MOBILNOG TELEFONA

Jedna od najčešćih stvari koju kiropraktičari primete je zaobljena kičma u području vrata i lopatica.getty-166499394-addicted-to-phone-michael-h

„Postoji nova dijagnoza za to stanje – SMS vrat“, kaže dr. Adam Našimas, kiropraktičar iz Njujorka.

Službeni naziv je gubitak cervikalne lordoze, koje označava izravnanje ili čak naginjanje na suprotnu stranu gornjeg dela kričme, normalno oblika slova C. Do ovoga dolazi kada se grbite pred mobilnim telefonom ili dok radite za računarom, objašnjava dr. Karen Erikson, kiropraktičarka iz Njujorka.

„Ovakva stanja su se nekada viđala kod ljudi koji su pretrpeli saobraćajnu nesreću, a sada se pojavljuju i kod 8-godišnje dece.“ (To je samo jedna od stvari koja vam se događa kada tipkate poruke.)

Glava vam je teška između 4,5 i 5,5 kg, prema studiji objavljenoj u časopisu Surgical Technology International, što vrši sve jači pritisak na vašu kičmu što se više saginjete.

Kada nagnete glavu pod uglom od 15 stepeni na kičmu se vrši pritisak od 12 kilograma, ugao od 30 stepeni jednak je pritisku od 18 kg, a ugao od 60 stepeni je 27 kilograma pritiska. Stoga nije iznenađujuće da sve ovo uzrokuje migrene, artritis i bolove u vratu.

Bol možete umanjiti držanjem mobilnog telefona u nivou očiju ili radeći stojećki za visokim stolom, kaže Erickson.

2. BAVITE SE PISANJEM

Ili knjigovođa ili vozač kamiona. U suštini, veći dio dana provodite u sedećem položaju.getty-170937562-youre-a-writer-willie-b.-thomas

„Ljudsko telo nije dizajnirano za dugotrajno sedenje“, kaže Robert Hejden, kiropraktičar iz Džordžije (SAD). „Dizajnirano je za kretanje kako bi se težina ravnomerno rasporedila.“

Kada dugo sedite, slabinski mišići – koji spajaju trup i noge – postaju zategnuti a mišići zadnje lože se skraćuju. Zbog toga vam je karlica zabačena prema napred.

Iskoraci i vežbe mogu produžiti te mišiće, kaže Erikson, što će vam pomoći da imate ravnije držanje. Isprobajte vežbe istezanja ako sedite cele dane i obavezno se krećite.

„Sat vremena vežbanja u teretani ne može neutralizovati posledice celodnevnog sedenja.“ Neka vam pređe u naviku da nekoliko puta dnevno prošetate i oduprite se porivu da sednete u auto kada trebate obaviti nešto što možete i peške.

3. IMATE PROBLEMA SA ŽELUCEMgettyimages-175497396-stomach-issues-jan-otto

Pogrbljenost može utjicati i na probavu. Kada vam je gornji deo leđa zakrivljen stiskaju se organi, što dovodi do

refluksa ili GERB-a
.

„Kada uspemo opustiti mišiće oko dijafragme i ispod grudnog koša, pacijenti mi govore da nemaju više toliko problema s refluksom“, kaže Erikson. „Telo je dizajnirano da koristi velike mišiće stražnjice. Kada ih koristite oni pokreću krv kroz organe i pomažu im da imaju motilitet kakav bi trebali imati.“

4. SPAVATE NA STOMAKUgetty-187591117-sleep-stomach-vladimir-godnik

„Dok spavate, puna težina glave povlači i oslabljuje mišiće i ligamente koji drže vratnu kičmu“, objašnjava Hejden.
„Toliko opterećenje će s vremenom uzrokovati oštećenje zglobova.“

Ovo stanje je vidljivo po pognutoj glavi, a propraćeno je bolovima, tupim osećajem ili osećajem peckanja u gornjim ekstremitetima.

Šta trebate učiniti: Napravite sebi jastuk za telo. Jedan jastuk umetnite između kolena kako bi bila u širini ramena, što će omogućiti na kičma ostane u neutralnom položaju, kaže Našimas.

Istovremeno zagrlite još jedan jastuk koji će vas sprečiti da se okrenete na stomak.

5. OSTAJETE BEZ DAHA

Još jedna nuspojava pogrbljenosti je ta da zbog stisnutosti, pluća mogu primiti 30% manju količinu kiseonika.

Zavisno od telesne kondiciji, zbog ovoga se možete osećati umorno ili bez daha iz dana u dan.

6. CELI DAN TEGLITE LAPTOP SA SOBOM

Kada nosite nešto teško, obično podižete rame na kojem se nalazi teret: Ova navika može dovesti do nesrazmera među ramenima, što je jasno vidljivo i dovodi po promene u krivljenju kičme.

„Prenošenje težine s jedne strane na drugu može sprečiti propadanje ramena i krivljenje kičme“, kaže Hejden.

7. BEZVOLJNI STEgettyimages_162431347-feeling-down-mariadubova

„Kada gledam nekoga dok hoda, ako izbegava kontakt očima i ramena su mu zaobljena i pognuta, jasno mi je da nije
zadovoljan sobom“, kaže Hejden. „To mi govori što misli o sebi.“

Vaše emocije mogu kontrolisati strukturu mišića. Gledanje u pod dok hodate može poremetiti i vašu ravnotežu.

Hodajte ponosno, držite glavu prema gore i gledajte ispred sebe. „Ovo pomaže istrenirati žnervni sistem da koristi svoju unutarnju neurološku ravnotežu, umesto da se uzda u oči.”

Izvor

2 reagovanja na “Šta sve kiropraktičar zna o vama već na prvi pogled ?!”

  1. Boba Kosovic kaže:

    Za ovo nemam komentar ali bih molila dr Sulca de mi posalje spisak nekih prirodnih lekova za Parkinsonovu bolest i naravno gde to mogu da nabavim!! Unapred zahvalna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *