mar
01
2017

Život uz kućnog ljubimca: sreća, odgovornost i terapija!

pas1

Kućni ljubimac – vaše je najbolje i najvernije društvo! Imati malog prijatelja, brinuti o njemu i uživati u igri i maženju, radost je za sve vlasnike kućnih ljubimaca. Stručnjaci ističu da energija, toplina i smirenost životinja deluju blagotvornije na čoveka od bilo kog medikamenata koji se može koristiti za lečenje ili smirenje.

Kućni ljubimac: i odgovornost i terapija!

Istraživanja o uticaju kućnih ljubimaca na čoveka, pokazuju da životinje imaju terapeutski uticaj na zdravlje ljudi. Deca koja odrastaju uz kućne ljubimce, od malih nogu stiču dobre navike i uče se da budu odgovorna prema drugom biću. Oni, takođe lakše podnose strahove i bolesti.

Oni koji imaju kućnog ljubimca imaju zdravije srce, ne idu toliko često kod lekara, ređe su bolesni, više se kreću i manje su depresivni. Deca koja imaju autizam i poteškoće u učenju, ostvaruju bolju komunikaciju sa životinjama nego sa ljudima, a to im pospešuje i interakciju sa ljudima“ – navodi dr vet.med Dunja Kovač.

Istraživanja su potvrdila i da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak kada se nađu u stresnoj situaciji i niži nivo triglicerida i holesterola od ljudi koji nemaju životinje.

Mačke otklanjaju bol, psi smiruju!

Mačke skupljaju negativnu energiju i umanjuju negativni uticaj zračenja kućnih uređaja. Bolje od drugih životinja, one osećaju bol i svojom energijom ga leče. Psi znaju kako da smire i oraspolože čoveka, jer uživaju da se igraju sa svojim „gospodarom“.

Sve životinje su veoma intuitivne i osećaju nervozu, bes i strah svojih vlasnika!

Uvek vam se raduju kada vas vide i nikada neće vikati na vas!

Igranje sa kućnim ljubimcem povećava nivo serotonina i dopamina, zbog čega su vlasnici kućnih ljubimaca srećniji, opušteniji i smireniji. Kućni ljubimac pomaže čoveku da ostvari potrebu za dodirom, smanjuje usamljenost, pospešuje želju za fizičkom aktivnošću i  popravlja raspoloženje.

Deca koja rastu uz kućnog ljubimca, imaju manju šansu da obole od raznih vrsta alergija, poput astme.  S druge strane, oni postaju brižni i osećajni prema drugima. Istraživanja su pokazala da kućni ljubimci mogu smiriti hiperaktivnu i agresivnu decu. Deca koja se često igraju s kućnim ljubimcem i odrastaju uz njega, mirnija su i stabilnija od vršnjaka koji nemaju kućnog ljubimca.

Kako izabrati pravog kućnog ljubimca?

Ovo pitanje može biti i suvišno, jer bilo koju životinju da izaberete vi najbolje znate zašto ste to učinili! Budite sigurni da niste pogrešili!

No, trebalo bi voditi računa i uslovima života ljubimca i o alergijama ukućana. Mada, danas ove dve želje uspešno rešava dobar prečišćivać za vazduh. Konja, patke i kokoške svakako, ne možete gajiti čak ni u dvorištu. Psa, papagaja, hrčka, ribice i mačke možete čuvati i stanu.

Ako ih želite sve na jednom mestu, pravo je vreme za divnu farmu u kojoj će uživati i vaši rođaci, prijatelji i kolege!

Izvor

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *