apr
16
2017

Kraće spavanje povezano sa gojaznošću i dijabetesom

Ako se “zakida” na spavanju makar i 30 minuta dnevno, to može imati dugoročne loše posledice po metabolizam i nivo šećera u krvi.

Ranija istraživanja su ukazala da je kraće spavanje povezano sa gojaznošću i dijabetesom. Novo proučavanje, obavljeno na Medicinskom fakultetu Vejl Kornel u Dohi (Katar), pokazalo je da smanjenje sna za 30 minuta dnevno negativno utiče na gojaznost i rezistentnost na insulin.

U današnjem ubrzanom svetu, ljudi često manje spavaju tokom radnih dana, da bi onda to nadoknadili tokom vikenda, Ali, nedostatak sna tokom radnih dana može da dovede do dugoročnih metaboličkih poremećaja, koji mogu da dovedu do pojave dijabetesa tip 2, ili da ubrzaju njegovo napredovanje.  Tek poslednjih decenija naučnici su počeli da shvataju da rasprostranjeno “zakidanje” na snu ima loše posledice po metabolizam, a nalazi ovog istraživanja sugerišu da dovoljno sna doprinosi održavanju normalne telesne težine i prevenciji dijabetea.

Pokazalo se da je u poređenju sa ostalim grupama pacijenata sa dijabetesom tip 2, ona koja je manje spavala tokom 7 radnih dana, imala 73% više šansi da razvije i gojaznost. A tokom 6 meseci, manjak sna se već pokazao kao značajno povezan sa gojaznošću i rezistencijom na insulin. Statistički gledano, za 12 meseci, sa 30 minuta spavanja manje radnim danom, rizik od gojaznosti se povećava za 17%, a rizik od rezistencije na insulin čak 39%, što je vrlo ozbiljno.

Autori istraživanja zato savetuju da u terapiji metaboličkih poremećaja treba uzeti u obzir sve faktore koji na to utiču – uključujući i dužinu sna. Dakle, zdrava navika da se dovoljno spava radnim danima, a ne da se manjak nadoknađuje vikendom, može biti ključna komponenta da za uspešniju prevenciju i lečenje dijabetesa tip 2.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *