apr
14
2017

Koktel za štitnu žlezdu

Ovaj koktel, koji sadrži brusnicu, đumbir, muskatni oraščić, limun i druge sastojke povoljno utiče na rad štitne žlezde, metabolizam i održanje poželjne telesne težine.

Mršavljenje, upale niskog intenziteta u organizmu i rad štitaste žlezde su povezani. Ako je štitasta žlezda usporena, usporava se i metabolizam, pa postaje teže smršati. Sastojci ovog koktela imaju antiinfalamatorna svojstva, pomažu sagorevanju masti i regulaciji rada štitne žlezde.

Potrebno je:

1/4 kašičice đumbira u prahu,

1/4 kašičice limunovog soka,

1/2 kašičice cejlonskog cimeta,

1/4 kašičice muskatnog oraščića,

1 šolja soka od brusnice,

3/4 kašike soka od pomorandže,

2 šolje filtrirane vode.

Kako deluju sastojci

Brusnica. Sadrži fitonutrijente veoma korisne po zdravlje. Istraživanja pokazuju da brusnica ublažava upale u plućima i doprinosi sprečavanju respiratornih inekcija. Ona takođe štiti ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.
Đumbir. Poseduje veoma snažna antiinflamatorna svojstva. Istraživanja pokazuju da može da ublaži bol usled osteoartritisa. Doprinosi i smanjenju nezdravog apetita, što pomaže mršavljenju.
Muskatni oraščić (Myristica fragrans). Ovaj začin je odličan za desoktikaciju tela, a čim se smanji količina toksina, i rad tiroidne žlezde se poboljšava. Takođe, oraščić sadrži bioaktivne komponente koje pomažu funkcionisanje jetre i bubrega i rastvaraju određene vrste bubrežnih kamenova. Pomaže i da se bolje spava ako se uzme uveče.
Cimet. Ima antiinflamatorna i antioksidansna svojstva. Doprinosi prevenciji srčanih oboljenja i povoljno utiče na rad hormona. Smanjuje apetit, pa je dobar za mršavljenje.
Limun. Bogat je vitaminom C, kalijumumom i pektinskim vlaknima. Pomaže varenje, blagi je laksativ, doprinosi sagorevanju masnoća.
Pomorandža. Takođe bogata vitaminima, sadrži biljne materije koje dopinose smanjenju upala, sprečavanju određenih vrsta kamena u bubregu i snižavanju holesterola.

Naučne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055988
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15781126
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709

2 reagovanja na “Koktel za štitnu žlezdu”

  1. Miljana kaže:

    Postovani, dijagnostikovan mi je Graves Bazedovljeva bolest, pa me interesuje da li mogu da vrdim detoksikaciju i sve sto treba za dovodjenje u normalni rad stitne zlezde ako dojim bebu. Doktori su mi dali lekove ali bih morala da prestanem sa dojenjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *