avg
02
2013

ŠTA SE SVE KRIJE U BILJCI ZVANOJ DIVIZMA?!

581438_494041374012564_1336964073_n

Ova višegodišnja biljčica ima “vunaste” listove i može da naraste i do 2 metra u visinu. Raste po šumskim čistinama, ali i slabo plodnim zemljištima, pa i na peskovtim oblama reka i potoka. Miris sveže biljke nije baš ugodan, ali osušena odaje miris meda. Cveta od jula do septembra i od delova biljke koristi se cvet.

Zanimljivo je da divizma može da proizvede ogroman broj semena (čak 100.000 godišnje – samo jedna biljka). Ta semena mogu da prežive gotovo sve uslove i da traju i do 100 godina!

Obično se koristi kao sredstvo u lečenju disajnih puteva, problema sa uhom, kod gnojnih rana, problema sa kožom, …

Grlo i pluća

Stari narodi su je koristili vekovima. Sa njom su lečili astmu, tuberkolozu, prehlade, kašalj, bolno grlo i druge slične bolesti. Čaj napravljen od listova divizme je vrlo popularan kada su u pitanju ove bolesti. On ima snažna protuupalna i antivirusna dejstva.

Uho

Ova biljka se zove u pomoć i kod problema sa uhoboljom, upalom srednjeg uha i sličnim problemima. U ovom slučaju se koristi ulje biljke, koje se dobija tako što se cvetovi divizme potope u maslinovo ulje. U 1 litar maslinovog ulja staviti 150 grama suhog cveta. Ostaviti da stoji na toplom mestu ili na suncu 30-40 dana, procediti i upotrebljavati. Ulje može da ublaži bol u uhu, umanji upalu i ubrza proces oporavka. (Ipak, ne bi je trebali koristiti ukoliko postoji mogućnost da vam je bubna opna oštećena). Treba napomenuti, da ovo ulje može biti korisno i u borbi protiv herpesa, ukoliko se postuju ostali zakoni zdravog života.

Koža

Divizma je cenjena zbog svojih blagotvornih dejstava i kada su u pitanju problemi sa kožom. Najbolje je napraviti melem od divizme i nanositi je na rane, opekotine, promrzline, ujede insekata, ali i protiv celulita, hemoroida i ekcema.

Cvetovi divizme se kombinuju sa pčelinjim voskom u pripremi melema protiv pelenskog osipa kod beba.

Još par zanimljivosti o divizmi: Rimljanke su nekada trljale listove divizme na lice da bi dobile prirodno rumenilo, a biljka je korišćena i kao prirodna boja za kosu i za odeću.
Izvor: http://lifepressmagazin.com/

Kategorije: Lekovite Biljke Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *