sep
30
2013

Vodopija kao lek

46-vodopija

Vodopija je vrlo rasprostranjena biljka, raste kao korov oko naših kuća i naselja. Najčešće ćemo je naći uz živicu, poljske i seoske puteve, po poljskim međama, napuštenim njivama….. Drugi nazivi za vododopiju (Cicborium intybus) su: andivija, cigura, cikorija, divlji radić, golica, konjogriz, konjska trava, … Na selu vodopiju zovu i “grdoba” jer je sva zgrčena i kržljava.

Razgranata stabljika koja ima vretenasti dugi koren. Zna biti visoka i do 1 m. Cveta od aprila do septembra. Cvetovi su lepi modri i skupljeni u lepe glavice koje su otvorene samo prepodne za vreme lepog vremena inace zatvorene posle pa se teze uocei. Cela biljka obiluje mlečnim sokom.

Svi delovi vodopije su upotrebljivi i listovi i koren….

Divlja je vodopija korisna narocitoza *dijabetičare* (kod skidanja visokog šečera). Od nje se može kuvati čaj, sok koji se može piti sam ili pomešan sa sokom od potočarke, na primer.
I koren vodopije ima svoju vrednost. Nekad su ga pržili pa je samleven zamenjivao kafu. Mnogo zdravija varijanta ako bas ne mozete bez konzumiranja iste,onda vam svakako preporucujemo da predjete na konzumiranje cikorije kao zamene za napitak prepun kofeina i ostalih stetnih sastojaka po vase zdravlje. Mnogi su nekada mešali omer korena vodopije i kafe za belu kafu.Savetuje se kuvati vodopiju bez ikakvih dodataka jer je tako krepkija i svi je lakše podnose nego pravu kafu.

BERBA VODOPIJE

Uzima se list, cvet i koren. Koren u proljeće i jesen, a čitava biljka celo leto za vreme cvetanja. Cveta samo dopodne i ima prelepe plave cvetove i beremo cvetove dopodne, ujutro..Suši se na toplom tavanu ili senovitom mestu. Koren razrezati po dužini i obesiti u senovitoj prostoriji na promaji. Cela biljka obiluje gorkim mlečnim sokom. Listove i cvetove sušimo naglo, u hladu. Korene razrežemo po dužini te obesimo u senovitoj prostoriji i to na promaji.

LEKOVITA SVOJSTVA I PRIMENA

jekoviti su svi delovi biljke. Vodopija je jedna od od najlekovitijih biljka. Leči niz bolesti, čisti želudac, jetru slezinu, bubrege, podsiče izbacivanje mokrace, izbacuje bubrežne kamence, izbacuje nagomilanu žuč, leči žuticu i zaraznu žuticu, smiruje žučne napade, zaustavlja krvarenje, čisti krv i podsiče njeno obnavljanje, leči gripu, upalu porebrice, potištenost kod umišljenih bolesti, izbacuje crevne parazite …. Kod unutrasnjih upala biljku stavljamo na bolno mesto. Pre toga malo je prelijemo vrelom vodom. Pokrijemo peskirom. Kod upale porebrice, slepog creva ili prehlade donjih delova tela poparimo biljku vrućim vinskim sircetom te je tako toplu stavimo na bolesno mesto. Oblog menjamo sve dok je to potrebno.

ČAJ 

1 veliku mešavinu svih delova vodopije prelijemo sa 1/2l hladne vode, stavimo kuvati 3 minute, zatim procedimo. Čaj se pije topao i na gutljaje dnevno po 1 litru kao lek za navedene bolesti.
Čaj od vodopije prirodni je lek za bolesti jetre, žuticu, bolesnu slezinu, bubrege. Protiv grčeva u žučnoj kesi pijemo dva puta dnevno čaj od vodopije, koji bi trebao da vri i do 5 minuta.
Vodopija pomešana s peršinom u jednakom odnosu pospešuje izlučivanje mokraće, pročišćava krv, a na taj način i celi organizam. Istovremeno ga obnavlja ga obnavlja.

Jedno reagovanje na “Vodopija kao lek”

  1. slavko homan kaže:

    ne bih imao išta da dodam a ni da oduzmem jedino mogu reći da se radi o veoma korisnoj i veoma rasprostranjenoj i što je najvažnije svima dostupnoj lek. biljci te da svako po svom nahođenju može sam da odluči da li će da koristi lek. blagodeti i to besplatno s mogućnošću korišćenja suve sirove ili raznih lek. pripravaka od ove zlata vredne i učinkovite tako reći bogom dane lekovite biljke….!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *