okt
30
2013

Kako pobediti depresiju?

depresija 1

Depresija može nastati u svako doba, od kolevke pa do groba. Čak i bebe stare svega sedam do petnaest meseci, mogu biti depresivne. To se događa kada su razdvojene od majčinske ljubavi, kad osećaju emotivno zanemarivanje ili zlostavljanje, ili pak kad je majka potištena i utučena. Bebe postaju povučene i slabije aktivne nakon inicijalnog nastupa besa ili perioda plakanja, ne zahtevajući ništa od svog okruženja i pokazujući pojačanje osećanja beznadežnosti i tuge. Srdačna i topla, brižnost iz ljubavi je obnavljajuća sila. Ona isceljuje svaki deo kako mozga tako i tela. Njen izvor je naš Bog pun ljubavi.

Naučite se da mislite pozitivno

Kada bi svaki član porodice praktikovao pozitivistički stav u životu, svi bismo veoma napredno izgrađivali osećaj sopstvene vrednosti i osećanja vezana za depresiju bi bila svedena na minimum, a kod nekih ljudi se nikad ne bi ni ispoljila. Kod ovih prvih, čak iako su se pojavila, vrlo brzo bi nestala.

Treba da ponavljate i razmisljate  o sledecim stihovima iz Svetog Pisma koji treba da postaju vodeci principi vaseg zivota : “Sve mogu u Isusu Hristu  koji mi moć daje”.“Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini po svojoj moći”. “Svaku  radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti, znajući da kušanje vaše vere gradi trpljenje; A trpljenje neka delo dovršuje, da budete savršeni i celi bez ikakve mane”. “A Bogu hvala koji nam dade pobedu kroz Gospoda našega Isusa Hrista”.

Ohrabrujte članove svoje porodice da pronalaze moćne Biblijske citate poput ovih, pamtite ih i delite tokom porodičnih okuplljanja i druzenja. Time ćete na najbolji način izgrađivati emocionalno blagostanje svoje porodice. Ovi predlozi će ojačati vaše emotivne veze.

Kako da izbegnemo misli koje nas čine depresivnima?

Prvo, razvijte naviku da mislite o dobrim stvarima – interesantnim stvarima: ličnom uspehu, dostignućima, mogućnostima službe drugima, ljudima u potrebi čije živote možete da prosvetlite.

Drugo, razvijte naviku da na svaki problem i poteškoću gledate kao na jednu od prepreka ka cilju. Evo jednog upecatljivog primera koji slikovito docarava ovu problematiku.Crtez na kojem dečak drži testeru u ruci i sa očajanjem  gleda rez koji je napravio na dasci. Očigledno je da je isekao pogrešnu stranu daske, ali naslov crteža je vise nego upecatljiv.Stoji ovako: “Čak i greška svedoči o tome  da ste pokušali”. Sagledavajte svaku grešku kao nešto od čega možete mnogo da naučite.

Treće, razmišljajte o tome da učvršćujete mišiće svoga karaktera, dok se rvete sa neugodnim ciljevima i teškim poslovima. I onda usvojite sledeću misao kao svoj moto: “Uvek ću biti čiste savesti.”

Cetvrto, naučite da se smešite unutrašnjem čoveku i vežbajte da mislite lepe misli o ljudima sa kojima se srećete.

Peto, zapamtite ključna Biblijska obećanja, koja će vas nositi kroz period obeshrabrenja i utučenosti.

Jedno reagovanje na “Kako pobediti depresiju?”

  1. Tex kaže:

    Svaka čast, prelepo napisano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *