jun
23
2017

Dobrobiti plivanja

Plivanje je savršena telesna aktivnost, koju možete praktikovati tokomkom cele godine – leti najbolje u moru, a ostalih meseci u bazenu.Plivati mogu svi, bez obzira na dob, kondiciju i stanje organizma. Za optimalno zdravlje preporučuje se praktikovati ovu telesnu aktivnost oko 30 minuta svaki dan, no i plivanje nekoliko puta nedeljno donosi brojne dobrobiti.

Zašto voda pruža takav užitak?

Ljudsko telo uronjeno u vodu postaje vrlo lagano.Na primer, ako ste u vodi do struka, nosite oko 50 posto svoje težine, a ako ste u vodi do vrata, osećate svega 10 posto svoje težine.Upravo je zbog tog gotovo bestežinskog stanja boravak u vodi toliko ugodan i opuštajući.

1. Povećava gustoću kostiju i mišića

Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti koja aktivira celo telo – mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a usto pridonosi fleksibilnosti.

U vodi nema naglih pokreta. Celo vaše telo i svaki mišić mora raditi protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora vazduha, a zglobovi i ligamenti pritom nisu pod opterećenjem.

Stoga je plivanje idealna aktivnost za osobe koje boluju od artritisa i drugih oboljenja koštano-mišićnog sistema.Plivanje uključuje sve mišiće, a zahvaljujući otporu vode oni moraju jače “raditi” pa tako postaju snažniji i dobijaju bolji tonus.

Pola sata aktivnosti u vodi vrijedi kao 45 minuta iste aktivnosti na suvom.

Osim što povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, istraživanja su pokazala da plivanje pridonosi i boljoj gustoći kostiju, naročito kod žena u razdoblju poslije menopauze.

Ako se želite zaštititi od osteoporoze i drugih oboljenja koštanog  sistema, iskoristite baš svaku priliku za plivanje.Čak i ako ste imali neke povrede, plivanje vam neće naštetiti, šta više ubrzaće vaš oporavak.

2. Otklanja stres i poboljšava san

Redovno plivanje smanjuje stres i teskobu i poboljšava san. Dovoljno je da polako plivate kako biste osetili i mentalne dobrobiti.

Plivanje produbljuje disanje, čime se snižava nivo kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje celi organizam.Odavno su poznati pozitivni učinci plivanja kada je reč o dobrom raspoloženju. To se događa zahvaljujući otpuštanju hormona sreće – endorfina.

Plivanje ima i učinak tzv. hipokampalne neurogeneze, što znači da smanjuje štetne učinke stresa na vaš mozak i moždane funkcije.Takođe, poboljšava pamćenje i mentalne funkcije.Stoga, ako osećate da stres narušava vaše zdravlje, uskočite u vodu i otplivajte nekoliko krugova.

3. Sagoreva kalorije

Ništa nije tako delotvorno u sagorevanju kalorija kao plivanje.Jeste li znali da u pola sata nežnog plivanja možete sagoreti čak 200 kalorija? To je dvaput više nego što biste sagoreli hodanjem.

Naime, kalorije iz hrane koju ste pojeli, brže ćete sagoreti energičnim plivanjem nego, na primer, trčanjem ili vožnjom bicikla.

Evo koliko kalorija možete sagorjeti u 10 minuta određenim načinom plivanja:

  • prsnim stilom – 60 kalorija
  • leđnim kraulom – 80 kalorija
  • slobodnim stilom (prsnim kraulom) – 100 kalorija
  • leptir stilom – 150 kalorija

Stoga je plivanje izvrsna telesna aktivnost ako želite izgubiti višak kilograma.

Ako osećate pad energije, evo što možete napraviti kako biste se energizirali i podstaknuli metabolizam – triput nedeljno plivajte po pola sata i postići ćete željeni učinak.

4. Poboljšava rad srca

Osim što snaži velike mišiće prsnog koša, poput pectoralisa, plivanje jača i vaš najvažniji mišić – srce.

Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi.Pridonosi i zdravlju krvnih žila i smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.

Američki savez za zdravlje srca izvestio je da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30-40 posto.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog pritiska

Polusatnim plivanjem jednomsedmično možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Čak i ako imate dijabetes tipa 1 plivanje će vam pomoći da povećate osetljivost na insulin.

Ova aktivnost takođe snižava krvni pritisak. Stoga se plivanje umerenim tempom preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

6. Ublažava astmu

Zahvaljujući vlažnosti zraka, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća.Zbog veće gustoće vode, pluća moraju intenzivnije raditi kako bi snabdela krv kiseonikom, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme.

To su potvrdila i istraživanja.

Kod skupine astmatične dece koja su prošla 6-dnevni program plivanja znatno su se smanjile tegobe, poput hrkanja i disanja na usta, a nije bilo potrebe ni za hospitalizacijom. Simptomi astme bili su znatno blaži čak i godinu dana nakon tog programa plivanja.

7. Poboljšava izgled kože

Ovo se, naravno, odnosi samo na plivanje u morskoj vodi jer je poznato da je voda u bazenu hlorirana, a hlor negativno deluje na kožu.

Morska je voda bogata mineralima poput magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, koji hrane vašu kožu i čine je zdravom.Redovitim plivanjem u moru znatno ćete unaprediti izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji.Plivanje u moru poboljšaće stanje vaše kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a također je čisti i od akni.

8. Pridonosi dugovečnosti

Znamo da svaka telesna aktivnost pridonosi boljem zdravlju i vitalnosti, a plivanje znatno produžuje životni vek.

Istraživanjas provedena među više od 40hiljada muškaraca u dobi od 20 do 90 godina tokom 32 godine pokazala su da oni koji redovno plivaju imaju čak 50 posto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju.

9. Čuva zdravlje trudnica i beba

Plivanje je izvrsna aktivnost za trudnice jer nema opterećenja na zglobove i trbuh.

Usto, u vodi nema pregrejavanja, koje trudnice inače trebaju izbegavati.Budući da plivanje jača srce, koje onda bolje pumpa krv, njime se poboljšava cirkulacija krvi i oksigenacija, što je za trudnice i njihove bebe jako dobro.Voda također smanjuje oticanje zglobova u trudnoći.

Odaberite stil plivanja koji vama odgovara

Način ili stil plivanja trebali biste odabrati prema vašoj kondiciji i ciljevima koje želite postići.

Ako želite osnažiti leđa i noge, plivajte leptir-stilom, snažnim zamasima rukama prema napred. Imajte na umu da je to dosta zahtevno, ali vredi truda.

Bolujete li od hipertenzije pa želite sniziti krvni tlak, plivajte polako i bez forsiranja.

Imate li problema s viškom kilograma, birajte neki intenzivniji stil plivanja poput kraula pa ga praktikujte barem pola sata svaki dan.

Imate li problema s vratom i leđima, izbegavajte prsni stil plivanja ili leptir-stil jer opterećuju kišmu i vrat. U tom slučaju radije plivajte leđno.

Takođe, imate li artritis i druge tegobe mišića i kostiju, uvijek plivajte u toploj vodi.

Nikad ne ulazite naglo u hladnu vodu i ne plivajte punog želuca.

Izvori korišteni u ovom članku uključuju:
http://health.howstuffworks.com/
http://www.lifehack.org/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *