nov
10
2013

Ostaci ljudske kose uobičajen sastojak pekarskih proizvoda!

pek 2 1

Nekada se hleb mesio ručno od brašna i vode sa kvascem ili bez njega. Hleb bez kvasca bi mogao da se peče odmah, a kvašeno testo bi moralo da sačeka nekoliko sati.
Danas, pekarski proizvodi se izrađuju na pokretnoj traci. Od trenutka mešenja testa do pakovanja i prodaje gotovog proizvoda prolazi manje od 4 sata.

Da bi ovo postigli, proizvođači koriste razne aditive – regulatore kiselosti, pojačivače ukusa, boje i sredstva za učvršćivanje testa i sprečavanje zgrudnjavanja.Sve to se radi da bi se ponovo vratio izgubljeni ukus i miris hleba, ali i ublažila šteta nastala njegovom brzom pripremom.Nakon pečenja, proizvode prskaju hemikalijama poput kalcijum-propionata da bi sprečili rast gljivica i time povećali rok trajanja.Komercijalna proizvodnja hleba je postala precizna “nauka”. Količina aditiva određuje izgled, ukus, boju, miris i trajanje pekarskih proizvoda.

L-cistein iz ljudske kose obavezan

L-cistein (ili E 920) je aminokiselina i jedan od aditiva, koji se rutinski dodaju pekarskim proizvodima.Koristi se kao materija za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost testa, a time i izgled konačnog proizvoda.Zbog toga ga dodaju u hleb, keks, peciva, kolače, pa i u smrznute proizvode.Iako se l-cistein može proizvesti u laboratoriji, većina se dobija iz prirodnog i jeftinog izvora – ljudske kose.Kosa se rastvara u kiselini, nakon čega se l-cistein izoluje u hemijskom procesu, pakuje i šalje komercijalnim proizvođačima hleba.

Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogove krava i naftne nusproizvode.Uz to, većina kose koja se koristi u proizvodnji l-cisteina, skuplja se s podova frizerskih salona u Kini.Proizvođači uglavnom ne moraju da označe l-cistein na etiketi proizvoda, a na hlebu iz prodavnice etikete i nema.Dakle, nemojte se zavaravati ako ne pronađete l-cistein na etiketi. Ovaj sastojak se rutinski dodaje u brašno za pripremu hleba, kolača, peciva i drugih komercijalnih pekarskih proizvoda.

Domaći hleb jedino rešenje

Ne sviđa Vam se konzumiranje ljudske kose i drugih hemijskih dodataka testu? Pitate se na koji način možete izbeći unos l-cisteina i drugih štetnih aditiva?Rešenje je samo jedno, pravite svoj hleb.Najbolje bi bilo da ga pravite od integralnog brašna, pošto ono zadržava najviše hranjljivih sastojaka zrna

Jedno reagovanje na “Ostaci ljudske kose uobičajen sastojak pekarskih proizvoda!”

  1. dada kaže:

    Ja odavno mesim, bas integralni sa dodatcima , susam, golica, lan, kim,suncokret i nikad nisam bez hleba, jer ga isecem pa zamrznem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *