dec
31
2013

Alkoholna pica-od zestine do debljine

kako-prestati-piti-alkohol-300x175 1

Alkohol je najstarija droga poznata čoveku. On vas usporava, čini tromim, ali i gojaznim.

Kad kapljica udari u glavu

Ako ste vozač ili se od vas zahteva koncentracija i koordinacija, zaboravite alkohol. Kod muškaraca alkohol povećava proizvodnju hormona kortizola, smanjuje proizvodnju muškog hormona testosterona, a kod onih koji se bave sportom nepovoljno utiče na oporavak mišića posle treninga.

Alkohol u suštini deluje toksično i dehidrirajuće za organizam, pa ako se posle tzv. provoda vratite kući i ujutru osetite glavobolju (mamurluk) znajte da je uzrok u tome. Alkohol se rastvara u vodi, a razlaže se u jetri. Alkoholičari imaju znatno veći rizik za oboljenja jetre nego osobe koje ne konzumiraju alkohol.

Aperitiv za višak kilograma

Jedan od glavnih faktora koji utiču na uspeh bilo koje dijete leži u smanjenom unosu alkohola ili čak u potpunom odricanju od njega. Postoje najmanje dva razloga zašto alkohol goji. Alkohol je bogat kalorijama, jer gram alkohola sadrži sedam kalorija. Ovo je znatno više od recimo belančevina ili ugljenih hidrata kod kojih jedan gram ima četiri kalorije.

Kada razmislite koliko alkohola popijete u vidu piva, vina, votke, domaće rakije ili nekog koktela kalorijski unos nije marginalan. Ovako ćete sasvim neopaženo uneti znatno više kalorija u svoj organizam nego što u prvi mah mislite, pa ćete teže održavati telesnu masu koju želite.

Ljudi pored pijuckanja alkohola vole da grickaju nešto, na primer perece, grisine ili prženi slani kikiriki. Oni naravno sadrže mnogo kalorija jer sadrže velike količine biljnih, najčešće zasićenih, masti u sebi, a podstiču još veću konzumaciju alkohola. Alkohol otvara apetit, jer ko još nije čuo za aperitiv? Pre ručka obično volimo da nazdravimo čašicom rakijice.

Alkoholna pića uglavnom ne sadrže hranjljive materije. S obzirom da alkohol organizmu ne daje ništa od potrebnih nutrijenata, organizam ih mora nadoknaditi iz drugih izvora, dakle druge hrane. Oni naravno sadrže kalorije. Ovo je drugi razlog što alkohol goji.

Ne opterećujte svoj organizam

U vašoj mašini za sagorevanje kalorija alkohol uvek ima „prvenstvo prolaza“. Vaše telo prvo sagoreva kalorije iz alkohola, a tek posle toga masti, ugljene hidrate i belančevine koje ste pojeli. S obzirom da alkohol zaustavlja sagorevanje masti, jasno je zašto treba da izbegavate alkoholna pića ako vam je cilj da zdravo živite.

Nema sumnje da vas alkohol čini pospanim i letargičnim, što nikako nije preporučljivo za nekoga ko želi da živi zdravo. Ako pogledate etiketu na nekom bezalkoholnom piću, primetićete da na njemu stoji energetska vrednost (koja potiče od ugljenih hidrata). Etikete na alkoholnim pićima uglavnom ne sadrže kalorijske vrednosti, što može stvoriti utisak da alkohol nema kalorija ili da ih ima veoma malo.

Margarita najkaloričnija

Evo primera kalorijskih vrednosti nekih alkoholnih pića izraženih u kilokalorijama u količini od 100 mililitara. Votka – 220, viski – 220, rakija – 220, rum – 220, pivo – 35, belo i crno vino – 75, šeri – 130, šampanjac – 120, margarita – 240, martini – 205, džin-tonik – 90.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *