feb
22
2014

Kantarion leči spolja i iznutra

kantarion 7898487

KANTARION (Hypericum performatum) Fam. Hypericaceae

Popularni nazivi: kantarion, žuta metlica, bogorodična ruka, bljuzga, zvončac, gorčac

Opis: Zeljasta, živopisna biljka. Ima pravu, razgranatu i glatku stabljiku, visoku 30-60 cm, sa čvorovima i dva ruba. Listovi su mali, naspramno raspoređeni u paru (na svakom čvoru, bez drške), glatki, duguljasto-ovalnog oblika, sa sitnim providnim tačkama. Cvetovi imaju zlatno-žutu boju i grupisani su u obliku štita na vrhu stabljike i grana. Imaju zašiljene čašične listiće, latice sa crnim tačkicama, najviše po ivicama, i mnogobrojne prašnike. Raste po pašnjacima, čestarima, šumovitim terenima, kao i pored puteva. Cvetovi ove biljke s raspoređeni tako da formiraju štit, a mogu se prepoznati po crvenom soku koji se dobija kada pritisnemo cvetove prstima. Sakupljaju se cvetovi, kao i cela biljka, u junu-julu, kada pupoljci počnu da se otvaraju. Ako bi se sakupljali kasnije, cvetovi bi pocrneli u toku sušenja, što ih čini nepodesnima.

Cvetovi kao i biljka se suše u senci, rašireni u tankim slojevima, treba ih čuvati od svetlosti kako ne bi pocrneli. Posle sušenja se čuvaju u suvim prostorijama, u džakovima od platna.

kantarion

Staništa: Raste po suvim livadama i glogovcima. Uslovi za upotrebu: Cvetovi posle sušenja moraju zadržati svoju zlatno-žutu boju i treba da budu bez drške. Dopušteno je prisustvo listića pomešanih sa cvetovima. Biljka ne treba da bude duža od 20 cm.

Aktivna svojstva: Tanin katehinske prirode, male količine etarskog ulja smeštenog u providnim tačkicama listova, flavonski glikozidi kao hiperin, rutin, kvercetin, lokalizovani u laticama i epidermu stabljike i listova, obojene materije (hipericin) koje se nalaze u crnim tačkama na površini biljke, karotin, saponin, askorbinska kiselina, nikotinska, valerijanska kiselina, galaktoza, holin.

Farmakološko dejstvo: Interno: Antiseptik (protiv zaraznih klica), antiinflamator za jetru i creva, holeretik (sredstvo koje pomaže lučenje žuči), adstrigens (izaziva stezanje), cikatrizant (za isceljenje rana).

Spolja: Trofik i analgetik kod opekotina (nutritivno i umirujuće dejstvo), antiinflamator, gingival (protiv upala desni), cikatrizant (za isceljenje rana).

Terapeutske indikacije: Akutni hepatitis i progresivni hronični (akutna upala jetre i hronična, sa tendencijom širenja zapaljenskog procesa), hronični kolitis (upala debelog creva), čir na želucu, holecistitis (upala žučnog mehura), insomnija (nesanica), somnambulizam (mesečarstvo), enurezis (nekontrolisano mokrenje), pavor nokturn (nemiran san), reumatizam.

Kantarionovo ulje je najbolje među uljima za isceljenje rana: umiruje bolove, deluje antiinflamatorno i sanira ozledu.

Čaj se koristi kod nervnih oboljenja, neuralgije trigeminusa (trogranog živca na licu). Piju se 2-3 šolje dnevno, u retkim gutljajima, a bolna zona se masira kantarionovim uljem.

Spolja: Rane, uboji, dekubitus (rane usled dugotrajnog ležanja). Protiv opekotina, cvetovi maceriraju u ulju od lanenog semena. Primenjuje se u slučaju crvenila kože posle sunčanja.

Način upotrebe: – Infuzija: 1 punu kašičicu dodati na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 30 sekundi (sveža biljka) ili 2 minuta (sušena biljka).

kantarionovo-ulje (1)

– Ulje: Cvetove sakupljene po sunčanom vremenu staviti u flašu, a preko njih naliti maslinovo ulje. Cvetovi treba da budu potpuno prekriveni uljem. Dobro zatvorena flaša se stavi na sunce ili pored peći, nekoliko sedmica (4-6). Posle određenog vremena ulje će postati crveno. Procedi se kroz platno, a ostatak cvetova kantariona se dobro iscedi i dobijeno ulje se čuva u boci tamnije boje. U ovom postupku možemo koristiti umesto maslinovog, suncokretovo ulje, a protiv opekotina, treba upotrebiti laneno ulje. Kantarionovo ulje zadržava svoja lekovita svojstva do dve godine ako se čuva u frižideru.

Drugi način pripreme: 20 g sušenog kantariona nakvasiti sa 20 ml koncentrovanog alkohola i posle 12 sati dodati 200 ml suncokretovog ulja. Ova mešavina se drži u vatrostalnoj posudi i zagreva 3 sata pomoću ključajuće vode (vatrostalni sud sa mešavinom je u drugom – većem sudu delimično potopljen u ključajuću vodu), uz povremeno mešanje. Posle 2-3 dana se procedi kroz platno. Posle jednog dana ponovo se procedi pri čemu se dobija bistro ulje, crvenkaste boje. Ulje se čuva na tamnom i hladnom mestu.

– Tinktura: 2 šolje cvetova, skupljenih po sunčanom vremenu, ostaviti da odstoje u 1 litar votke jačine 40% 3 sedmice, na suncu ili na toplom mestu, a zatim procediti.

– Sedeća kupka: 1 kofa puna kantariona (stabljika, listovi, cvetovi) ostavi se da odstoji u hladnoj vodi preko noći. Sledećeg jutra se ugreje do ključanja, a tečnost se dodaje u vodu za kupanje. Kupka traje 20 minuta. Blagotvorno deluje kod nervnih oboljenja.

Jedno reagovanje na “Kantarion leči spolja i iznutra”

  1. Slave-Makedonija kaže:

    fantasticna biljka…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *