mar
28
2014

Glog – „doktor za srce“

berries

GLOG (Crataegus monogyna) Fam. Rosaceae

Popularni nazivi: pasji trn, crveni glog, beli trn

Opis: Žbun od 2-5 m, trnovit, drvenast, razgranat. Listovi su različiti, međusobno nejednako režnjasti ili raspoređeni u parove. Cvetovi su beli, formiraju štit i sačinjeni su od 5 čašičnih, stalnih listića, 5 latica bele boje, 20 jajolikih prašnika. Cveta u maju i junu.

Staništa: Na periferiji šuma i ledina, u nižim i brdovitim predelima.

Aktivna svojstva: Flavonski sastojci, leukoantocijanidin i triterpenski derivati.

Upotrebljivi delovi: Cvetovi i plodovi.

Sakupljanje: Cvetovi se beru u aprilu-junu, kada su sasvim otvoreni, po suvom vremenu i suše se samo u senci, rašireni u tankom sloju. Plodovi se sakupljaju pre sazrevanja, kada dobiju crvenu boju. Suše se na 60-70°C. Da bi bili delotvorni, plodovi treba da imaju tamno-crvenu boju. Smeđi i crni plodovi nisu za upotrebu.

Terapeutske indikacije: Ekstrasistolna aritmija (nepravilnosti u ritmu – preskakanje srca), tahikardija (ubrzan rad srca), palpitacije (lupanje srca), angina pektoris, arteritis (upala arterija), variks (proširene vene), hipertenzija (povišen krvni pritisak), anksioznost (razdražljivost), insomnija (nesanica), prekomerna emotivnost, vrtoglavica, košmarni snovi, neuro-vegetativna distonija u predklimakterijumu (poremećaj normalnog mišićnog tonusa nerava i krvnih sudova), albuminurija (belančevine u mokraći), kuproza (bubuljice, bubuljičavost), dijareja (proliv), kamenje u bubregu, enureza (nesposobnost zadržavanja mokraće).

8077221603_ec968c8187_c-700x352

Način upotrebe:
– Infuzija: 1 puna kašičica cvetova na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 3 minuta, a zatim se procedi. Piti 3 šolje dnevno.
– Dekokt od voća: 5 g usitnjenog voća kuvati tri minuta u 1 litar vode. Procediti i piti u toku jednog dana.
Protiv kuproze (bubuljica, bubuljičavosti): 20 g cvetova i plodova kuvati 3 minuta u 500 ml vode. Pošto se procedi, koristi se u vidu obloga.
Protiv cirkulatornih smetnji i grčeva u udovima, pripremiti infuziju od 20 kašičica na 1 litar vruće vode. Treba obaviti 2 kupke dnevno u trajanju od po 20 minuta. Kupke su delimične i odnose se na udove u kojima osećamo grčeve i slabu cirkulaciju. Kod angine pektoris i infarkta, oblog potopljen u ovu infuziju, stavlja se na zonu.

Naša preporuka: Tinktura za srce – biljna formula za poboljsanje rada srca – Glavni i sustinski sastojak ove biljne formule jeste glog koji omogucava srcu da prezivi sa manje krvi i kiseonika, tako da i ako imate srcano oboljenje ili ako su vam arterije zacepljene krvnim ugruskom na ovaj nacin sprecavate i smanjujete rizik od srcanog napada .Glog sadrzi flavonoide i druga hemijska jedinjenja koja direktno ulaze u srcani misic ,vezuju se za celije srca,tako da je srcu potrebno manje krvi i kiseonika.S druge strane, ako ste imali srčani napad,ćelije srca se dva puta brže obnavljaju i trpe manje štete ako je glog prisutan u krvi.

Kategorije: Lekovite Biljke Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *