mar
25
2014

Žalfija – lek za mnoge bolesti

rsz_17-mala

ŽALFIJA (Salvia officinalis) Fam. Lamiaceae

Popularni nazivi: kadulja, slavulja, crni kaloper, beli džiger

Opis: Polu-drvenasta, polu-zeljasta biljka sa uspravnim stablom (30-70 cm). Raste do 70-80 cm, u svojoj osnovi ima jezičaste izdanke i veoma je razgranata. Stabljika i grane su prekriveni belim vlaknima. Listovi, koji na stablu rastu u parovima, imaju zeleno-sivkastu ili srebrnastu boju, ovalno-kopljast oblik i pomalo su nazubljeni. Imaju aromatičan ukus, blago gorak.

rsz_salvia_officinalis_003

Cvetovi su ujedinjeni u cvast koji ima oblik klasa. Takođe, cvetovi imaju zaobljenu čašicu koja je zeleno-ljubičaste boje, zatim dvo-usnenu krunicu koja je duža od čašice. Gornji deo krunice je prav, dok je donji nešto duži i ima tri režnja, a srednji je istaknut i savijen na dole. Krunica cveta je plavo-ljubičasta, ređe bele boje. Androcel (muški polni aparat), sastoji se od 4 dela od kojih su samo prva dva prašnici u pravom smislu, dok su druga dva transformisana u staminodijume (sporedne, neplodne prašnike). Obično su cvetovi plavi i ljubičasti, ponekad beli i grupisani (6-12) u vertikalnom nizu. Cela biljka ima jak miris i oštar, ljut ukus. Žalfija se može kultivisati samo u bašti. Treba je saditi na sunčanom tlu, ali ipak zaštićenom od zagrevanja. Cveta u junu-julu.

Sakupljanje:Listovi, krunice, ili cela biljka sa cvetovima. Listovi se sakupljaju pre cvetanja biljke, u podne, po jakom suncu, dok se cvetovi i biljka sakupljaju u vreme cvetanja. Sakupljanje se obavlja košenjem, posle čega se odvajaju listovi, cvetne krunice i drvenasti delovi biljke. Listove treba sakupljati dok su još zeleni. Sušenje svih delova treba obaviti u senci, u dobro provetrenim prostorijama, na temperaturi od najviše 40°C.

Aktivna svojstva: Etarsko ulje, tujon, cineol, terpen, gorke supstance, estrogene supstance, kalijumove soli, borneolski kamfor, acetat linalila i bornil.

Uslovi za upotrebu: Listovi treba da imaju prirodnu boju, dok cvetni vrhovi ne smeju imati ništa drugo sem cvetnu dršku, dužine do 2 cm.

Farmakološko dejstvo:Antisudorifik (protiv znojenja). Preporučuje se kod TBC (tuberkuloze) u cilju sprečavanja noć nog znojenja (pije se hladan čaj). Nije preporučljiv kod dojilja, jer redukuje količinu mleka tokom laktacije; depurativ (prečišćava krv), antiinflamator (protiv zapaljenja), antiseptik (protiv zaraznih klica), karminativ (sprečava nadimanje), sedativ (umi rujuće dejstvo), hipoglikemijant (smanjuje nivo šećera u krvi), antitermik (smanjuje temperaturu), ekspektorans (za iskašljavanje), antispastik (protiv grčeva), venotonik, bakteriostatik (zaustavlja razvoj bakterija), emenagog (pomaže menstrualni ciklus), afrodizijak.

rsz_svemocna_zalfija

Terapeutske indikacije: Bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), kolitis (upala debelog creva), hronični bronhitis (hronična upala bronhija – dušnica), dijabetes (šećerna bolest), variks (proširene vene), atrofični vaginitis (upala vaginalne sluznice praćena izumiranjem tkiva), reumatizam. Žalfija, zajedno sa lavandom pomaže kod noćnog znojenja. Čaj od žalfije i zečje stope (Geum urbanum) se preporučuje kod oboljenja usne sluzokože i usne duplje (afte), dentalnog apscesa (zubnog zagnoja), gingivitisa (upala desni), faringitisa (upala ždrela), tonzilitisa (upale krajnika). U vidu rastvora za ispiranje: Čaj pomešati sa kamilicom; 5 g lišća na 100 ml vode. Kod facijalne seboreje stavljaju se oblozi od čaja. Čaj od žalfije, ukoliko se često pije, daje energiju, sprečava infarkt i blagotvorno deluje u slučaju paralize. Žalfija se koristi kod oboljenja kičmene moždine, poremećaja endokrinog sistema (žlezda), podrhtavanja udova. Piti 2 šolje dnevno. Dekokt od žalfije i žive trave (Geranium robertianum) se koristi u obliku rastvora za ispiranje (grgorenje) u slučajevima paradentoze i gingivalnih ulceracija (gnojenja i deformiteta desni).
Način upotrebe:
– Infuzija: 250 ml vrele vode preliti preko 1 kašičice žalfije.
Ostaviti poklopljeno 2 minuta i procediti.
– Sedeća kupka: 2 pune šake lišća ostaviti u hladnoj vodi preko noći, 12 sati, zatim zagrejati do ključanja i dodati u vodu za kupanje. Preporučuje se kod nervnih oboljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *