apr
30
2014

Lovor – hrana i lek

Lovor

Lovor (Laurus nobilis) kao začin, kao lek, ili kao venac, od davnina je nezaobilazan u životu ljudi. Grančice ovog mediteranskog drveta karakterističnih listova imale su posebno značenje još u antičkim vremenima. Prenoseći priče od davnina o lekovitosti ove biljke, listovi i bobice lovora zauzeli su vrlo važno mesto među začinima u većini savremenih kuhinja. Danas su najpoznatiji mediteranski, kao i kalifornijski lovorov list koji ima jači ukus.

Prijatan miris listova potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola. U lovorovom listu se nalaze brojni minerali i vitamini, među kojima su posebno značajni vitamini A i C, a od minerala gvožđe i mangan, kao i kalcijum, kalijum, magnezijum. Lovorov list pomaže kod varenja, a isceđeno ulje iz svežih plodova koristi se za lečenje kožnih osipa, bolnih mišića, a takođe pospešuje bolju prokrvljenost.
Plod lovora sadrži oko 30 odsto masnog i blizu tri procenta eteričnog ulja, šećere i skrob, dok se u listu nalaze gorke materije i tanin. Količinski dominantan sastojak eteričnog ulja je navedeni cineol, mada u zavidnim količinama ima i metileugenola i terpinacetata.

U lekovitosti lovor deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksik. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod delotvorni su i u lečenju histerije, kolika, neurastenije želuca, prehlada. Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Isti efekat postiže se i kod lečenja težih gljivičnih oboljenja, kao što su gljivične infekcije noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

16m

Lovor je jedno od najdelotvornijih ulja za jačanje organizma i preventivu jer čisti limfni sistem, preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i kao sredstvo za lečenje proširenih vena. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi lovorovog ulja na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja.
U lečenju dijabetesa efikasnim se pokazao čaj od ove biljke, kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu. Sadrži i eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

Eterično ulje

S obzirom na to da poseduje snažno analgetsko dejstvo eterično ulje koristi se u mešavini za uklanjanje jakog bola nastalog zbog mišićnog spazma, odnosno grča. Osim kod mišićnog spazma, delotvorno je i za reumatoidni artritis, kao i za reumatizam uopšte ukoliko se predje na zdrave životne navike.

– Uklanjanje bola zbog mišićnog spazma
Lek se sastoji od mešavine koju sačinjava 30 ml biljnog ulja makadamije, i po 20 kapi eteričnog ulja lovora, eteričnog ulja ruzmarina cineola i eteričnog ulja ruzmarina kamfora. Da bi se dobio željeni efekat mešavinu treba utrljavati lokalno, u tankom sloju, dva do tri puta na dan.

– Protiv reumatoidnog artritisa
Mešavina leka u sebi sadrži po 15 ml biljnog ulja makadamije i kantarionovog ulja, deset kapi eteričnog ulja muskatnog oraha, osam kapi eteričnog ulja bobica borovnica, 16 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, 12 kapi eteričnog ulja ruzmarina cineola i 14 kapi eteričnog ulja lovora. Ovako dobijena mešavina utrljava se lokalno na zglobove, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno i uz upražnjavanje ostalih metoda prirodne medicine vrlo je delotvorno.

Čaj

Tri usitnjena sveža lovorova lista treba kuvati u dva i po decilitra vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta, zatim procediti, dodati kašičicu limunovog soka i dve kašičice javorovog sirupa. Da bi se grip ili bronhitis uspešno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvek u količini od po dva i po decilitra. Pomaže kod bronhitisa i gripa ukoliko se pridržavate i ostalih metoda jačanja imunog sistema i čišćenja organizma.

Kategorije: Lekovite Biljke Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *