jun
10
2014

Navike koje loše utiču na rad vaših hormona

hormoni1

Hormoni, zapravo, imaju uticaj na tako mnogo stvari koje se dešavaju u vašem organizmu: apetit, težina, mesecni ciklus i seksualni nagon samo su neke od njih. Međutim, njihovo “čudno” delovanje nije samo slučajna pojava nad kojom ne možete imati kontrolu. Određeni načini ponašanja mogu izazvati prekomerno ili nedovoljno lučenje određenih hormona, što se odražava na vaš organizam, raspoloženje i celokupno zdravlje. Sledećie navika uzrokuju  nepravilan rad hormona i uticu na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

“Zavisnost” od slatkiša

Konzumiranje namirnica sa previše dodatog šećera direktno je povezano sa debljanjem, a višak kilograma može dovesti do otpornosti organizma na insulin, hormon koji “premešta” šećer u krvotok kako bi ćelije organizma dobile neophodnu energiju. Rezultat: razvijanje preteče dijabetesa poznatog pod nazivom metabolički sindrom ili razvoj dijabetesa tipa 2.

Kasni stres

Obično, nivo hormona stresa kortizola opada uveče što vam pomaže da se opustite i zaspite. Međutim, ukoliko u popodnevnim časovima osjećate napetost to znači da se nivo kortizola povećava usljed čega vam je i teže zaspati.

Redovni naleti nesanice

To je začarani krug: nedostatak sna povećava nivo kortizola, a kortizol utiče na nivo šećera u krvi usled čega postajete podložniji stresu i željom za brzom hranom. Kako biste što više smanjili nivo kortizola, potrebno je da spavate sedam-osam sati dnevno.

Neredovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost često potiskuje želju za hranom. To je najčešće povezano sa aerobnim vežbama usled čijeg upražnjavanja dolazi do spuštanja nivoa hormona grelina (pomenuti hormon potiskuje apetit).

Olakšavanje PMS-a slatkišima

Šećer ima negativan uticaj na mnogobrojne moždane hemikalije koje su i inače pod udarom tokom PMS-a. Ukoliko ste zbog PMS-a mrzovoljni i neraspoloženi, šećer će stvari napraviti samo gorima. Da, on hoće pomoći u datom trenutku, ali već nakon dvadesetak minuta stanje će biti isto, ako ne i gore. Umesto obrađenih rafinisanih stetnih šećera konzumirate prirodni, kruška, banana, jabuka…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *