jun
08
2014

Voće koje savršeno izbeljuje vaše zube

zubi 1

One su ukusne, one su zdrave, one donose neodoljiv osmeh! Ove zdrave namirnice možete koristiti kao odlično sredstvo za zaštitu i zdravlje vasih zuba. Naravno zdrav zivot i praktikovanje zdravih zivotnih navika su kljucni u celokupnom zdravlju pa i belini samih zuba. Biljna ishrana sto presnija idealno skroz presna jeste najzdravija.

Navedene namirnice prednjace u izbeljivanju vasih zub, ali ako se konzumiraju stetne namirnice (kafa,alkohol, masna mesna hrana,rafinisani seceri….) efekat nece biti primetan u velikoj meri. Sustina jeste u zdravom nacinu zivota.

Banana

Možda ne jezgro banane, ali kora sigurno može da vam zube učini beljim. Unutrašnjim delom kore banane izmasirajte zube i desni. Neka to masiranje traje bar dva minuta, a potom zube operite pastom. Naravno najzdravije je prirodnom pastom. Nakon što nekoliko dana budete ponavljali primetićete da su vam zubi već blistaviji.

Jagoda

Za jagode i njihovu moć izbeljivanja zuba ste sigurno čuli, a već godinama vazi i za namirnicu koja je pravi prijatelj zdravih zuba. Naime, u jagodama se nalaze voćne kiseline koje sprečavaju da se na zubima stvore mrlje od hrane i pića.

Jabuka

Sigurno su vam bake i deke pričali kako je jabuka prirodna četkica za zube. I upravu su! Kada žvaćete jabuku njeni komadići se zavlače među zube i desni, a u ustima se stvara nova vrsta pljuvačke koja čisti zube od bakterija i neutrališe kiselinu, pa tako čuva zube od nastajanja karijesa.

Limun

Kiselina iz citrusa, posebno limuna i limete u sebi ima enzime koji ubijaju bakterije među kojima su one koje su krive za loš dah. Takođe limun sadrži kiselinu koja nagriza mrlje koje se od hrane stvore na zubima. Citrusi, takođe, povećavaju izlučivanje pljuvačke koja ispira ostatke hrane koji se nakupe između zuba.

Jedno reagovanje na “Voće koje savršeno izbeljuje vaše zube”

  1. mina kaže:

    ananas takodje! imam licnog iskustva, posle par dana svakodnevnog konzumiranja kriske ananasa za dorucak, svi su me pitali kako sam izbelila zube! 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *