jul
23
2014

Da lakše dišemo – ulje od eukaliptusa

eu1

Eukaliptusovo ulje ne samo da olakšava disanje (što možete da primetite čim udahnete njegov miris), nego i ima izražena antibakterijska svojstva.Ovo esencijalno ulje, karakterističnog i jakog mirisa ispitano je u novije vreme i utvrđeno je da ima veoma izražena antibakterijska svojstva.

Na primer, ukoliko stavite nekoliko kapi eukaliptusovog ulja na isparivač i polagano ga zagrevate, njegova isparenja mogu da unište i do 70 % stafilokoknih bakterija koje se nalaze u sobi. Indijski istraživači su takođe otkrili da ovo ulje efikasno ubija i nekoliko sojeva uporne bakterije ešerihije koli. Osim antibakterijskog dejstva, eukaliptusovo ulje deluje i antiinflamatorno, dekongestivno (otvara zapušene disajne puteve), opuštajuće (protiv grčeva), pomaže izbacivanju sekreta iz nosa, grla i bronhija, i ublažava bol. U leto, ono hladi telo, a u zimu nam može pomoći da se zaštitimo od infekcija.

Najbolje je za inhalaciju

inhalacijeEukaliptus ima snažno delovanje na organe za disanja, pa je i najpoznatiji kao sredstvo za ublažavanje raznih disajnih tegoba, kao što su prehlade, grip, kašalj, bronhitis, alergije, infekcije grla, astma, zapušen nos i sinusi. Eukaliptus može da pomogne da se regeneriše tkivo pluća, i uopšte, da se olakša disanje. Interesantno je da eukaliptus podstiče rad crvenih krvnih zrnaca, pa time doprinosi da se sve ćelilje tela bolje snabdevaju kiseonikom, što je jedno od objašnjenja zašto on pomaže kod gotovo svih infektivniih bolesti. Kada se radi o disajnim putevima, najbolje je da se isparenja eukaliptusovog ulja inhaliraju, koristeći isparivač ili neki raspršivač. A možete i sami spremiti pribor za inhalaciju, tako što ćete kanuti nekoliko kapi ulja u lonac vrele vode, prekriti glavu peškirom i udisati paru. Razblažen rastvor eukaliptusovog ulja možete koristiti i za ispiranje grla. Još jedan od načina je da se kap-dve esencijalnog ulja spolja namažu na kožu inficiranog mesta (npr. grla ili uha – spolja, naravno)

Ostala delovanja

eucalyptus-500x272* Utvrđeno je da eukaliptusovo ulje pomaže protiv upornih infekcija sojevima bakterijama koje su postale gotovo otporne na većinu antibiotika, kao što su Staphylococcus aureus, Streptococcus C and D, various species of Proteus, Klebsiella spp., Salmonella typhi, Haemophilus influenza, posebno kod tzv. bolničkih infekcija.

* Ispiranje usta blagim rastvorom eukaliptusovog ulje može da pomogne protiv upala desni i drugih infekcija usne duplje.

* Eukaliptus je dobar i za tretiranje rana na koži, čireva, ujeda insekata, poderotina. On podstiče zaceljenje rana koje sporo zarastaju, pomažući da se formira novo tkivo na mestima na kojima je to potrebno.

*Takođe ublažava bolove u mišićima i zglobovima. On deluje kao lokalni anestetik, pa eukaliptusovo ulje možete koristiti za mazanje na mesta pogođena reumom, bolne mišiće, istegnute ligamente, pa čak i da ublažite glavobolju i migrenu. Ispitivanja su pokazala da kombinacija ulja eukaliptusa i nane namazana na čelo ili slepoočnice efkasnije ublažava glavobolje nego aspirin i paracetamol.

* Kada se pije kao razblažen rastvor, eukaliptusovo ulje ima svojstva da pomaže snižavanju šećera u krvi.

*Stimuliše rad mozga, pomaže koncentraciju i pomaže kod mentalne iscrpljenosti. Dakle, kad se osećate potišteno, umorno ili iscrpljeno, pomoći će vam ako pomirišete eukaliptusovo ulje.

*Eukaliptus blagotvorno deluje na kožu, pa može da pomogne i da se ublaže problemi sa aknama.

2 reagovanja na “Da lakše dišemo – ulje od eukaliptusa”

  1. Boko kaže:

    Postovanje.Imam 17 godina,nedavno sam prelezao upalu pluca,i tada mi je otkrivena bronhijalna astma,medjutim ja se predobro osjecam,kao da je nemam.Zadnjih dana me muci kasalj,bez bilo kakvih ostalih simptoma,pa me interesuje kako da ga izlijecim?Bokvicu cu nabaviti cim mognem,a ima li jos kakvih cajeva sa slicnim dejstvom? I da li upravo astma moze biti uzrok? Unaprijed hvala,jer ja ne bih da idem kod doktora opet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *