avg
29
2014

Lekovita svojstva soka od kupusa

kupus_cirOsim što je sjajna  namirnica i salata, kupus sadrži i brojne lekovite materije. Neke od njih pomažu u lečenju čira na želucu. Sok od kupusa postao je jedno od najkorišćenijih prirodnih sredstava protiv čira na želucu.

Korišćenje soka od kupusa kao leka protiv čira ima dugu istoriju. Rimski lekari su ga koristili za lečenje čireva, ali i nekih drugih stanja kao što su grčevi (kolike) i nesanica.
Da sok od kupusa zaista može da pomogne u lečenju čira pokazao je pionirski eksperiment prof. dr Garneta Čejnija sa Stenford medicinskog fakulteta. On je pokazao da je 2,5 dl soka od kupusa dnevno umanjivalo bol i lečilo i čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crevu brže i efikasnije od tadašnjih standardnih tretmana. Od 55 pacijenata koji su počeli da piju sok od kupusa u tom eksperimentu se 95% osećalo bolje već za dva do pet dana.

U svojoj knjizi “Hrana, vaš čudesni lek”, Džin Karper navodi da je 93 posto zatvorenika u zatvoru Sen Kventin u Kaliforniji koji su uzimali koncentrat soka od kupusa (ekvivalent 2,5 dl svežeg soka od kupusa) izlečilo čir triput brže od onih koji nisu uzimali kupus.

U čemu je tajna lekovitosti kupusa? Neka istraživanja ukazuju da je to glutamin, koji se ponekad naziva i antiulcerni faktor, koji se naziva još i askorbigen ili vitamin U. Istraživanja su ukazala da je glutamin bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida.

Danas znamo i da kupus (kao i druge krstašice) sadrži i brojna antikancerogena i antioksidantna jedinjenja. Kupus ubrzava metabolizam estrogena, a smatra se da to pomaže da se zaustavi rak dojke i da se potisne rast polipa koji prethode raku debelog creva. Istraživači smatraju da konzumacija kupusa više od jednom nedeljno smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva kod muškaraca za 66 %.

Jedno statističko istraživanje u Japanu otkrilo je da su ljudi koji su jeli najviše kupusa imali najmanju stopu smrtnosti od svih vrsta raka.

Dr Robert Giler (Giller) u svojoj knjizi o prirodnim lekovima preporučuje ili da se pije 2,5 dl soka od kupusa dnevno ili da se svakodnevno pojede po šolja rendanog kupusa, dodata u druge salate ili kao salata od kupusa. On takođe citira jedan eksperiment u bolnici sa kojim je bio upoznat, u kome je grupa pacijenata koji su pili sok od kupusa bila izlečeni od čira za deset dana.

2 reagovanja na “Lekovita svojstva soka od kupusa”

  1. Trošić Kosana kaže:

    Ja probala jutros i nije loš ukus mogu da pijem.Ijoš reših da ovaj dan 2 april 2023god budem na sokovima ,čisto da probam kako ću izdržati.To radim preventivno ,a možda ću i produžiti neki dan.Probaću sa litrom soka plus voda 2l.Šta kažete o mojoj ideji .

    • Admin1 kaže:

      Samo napred, pobrinite se da svakodnevno imate stolicu, uprkos činjenici da ste na sokovima. Ukoliko ne budete imali stolicu barem 1 dan, pokušajte sa čajem od sene, ako ni to ne pomogne preporučujemo naš preparat IntestoHerb #1. Jako je bitno imati stolicu tokom posta na sokovima da ne bi došlo do ponovnog usvajanja u krvotok, toksina iz debelog creva…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *