avg
15
2014

Šta prija sinusima, a šta ne?

nos_1398332323_670x0

Simptomi upale sinusa (sinusitis) su: glavobolja, višak sluzi, zapušenost nosa, hrkanje, zadah iz usta. Ishrana sama po sebi ne može da izleči upalu sinusa, ali može da pomogne u čišćenju sinusa, ublažavanju simptoma, jačanju imuniteta.

ŠTA POMAŽE

* Jedite hranu bogatu vitaminom C, npr. južno voće. Istraživanja pokazuju da visok nivo vitamina C pomaže u čišćenju sinusa od nakupljene sluzi.
* Ljuto prija sinusima. Dodajte u ishranu ljute papričice, đumbir, beli luk, ren. Ova hrana sadrži agense koji rastvaraju mukus (sluz) i ublažavaju zapušenost.
* Jedite ananas – bromelain iz ananasa pomaže u ublažavanju upale.
* Beli i crni luk deluju i protiv bakterija i protiv upala, ublažavaju kongestiju u nosu i upalu sluzokože nosa.
* Jedite hranu bogatu vitaminom A (bundeva, šargarepa, zelenolisno povrće, paradajz, papaja, mango), zato što je ovaj vitamin poznat po tome da održava zdravlje sluzokože.
* Pijte dosta vode.
* Povećajte unos omega 3 masnih kiselina, kao i zdravih zasićenih masti (organsko, ekstra devičansko kokosovo ulje), integralnih žitarica, izdanaka semenki i orašastih plodova.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI

* Hranu koja je poznata po tome da izaziva alergije (mleko, jaja)
* Masnu hranu i mlečne proizvode, jer stvaraju previše sluzi.
* Proste i rafinisane ugljene hidrate (belo brašno i proizvodi od njega, beli pirinač, keks, krekeri, kolači, grickalice).
* Hranu koja sadrži rafinisan šećer ili veštačke zaslađivače.
* Alkohol, jer snižava imunitet.
* Smanjite,najzdravije eliminišite unos soli, jer so dovodi do nakupljanja vode u tkivima i izbacivanja kalcijuma iz organizma (kalcijum smiruje upalu tkiva).
* Eliminišite unos sira, pečurki, kisele hrane (zimnica), zaslađenih sokova, gaziranih napitaka (jer menjaju pH krvi, od uravnoteženog ka kiselom), konzervisane hrane (zbog veštačkih konzervanasa), hranu koja sadrži mononatrijum glutamat koji izaziva glavobolju, hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja.
* Kofein i alkohol dehidriraju organizam, a dehidracija rezultira nakupljanjem sluzi i kongestijom u nosu.

DRUGI KORISNI SAVETI

* Izbegavajte duvanski dim, jer iritira sluzokožu u nosu.
* Koristitite ovlaživače vazduha.
* Izbegavajte spavanje na perjanim jastucima, jer perje može da izazove alergiju.
* Vežbajte redovno i umereno (džoging, šetnja, vožnja bicikla su samo neki od predloga).
* Za glavobolju koju proizvodi upala sinusa: naizmenično stavljajte tople i hladne obloge. Hladno skuplja upaljene membrane, dok toplota rastvara sluz.
* Ispirajte nos slanim rastvorom (1/2 kašičice soli u 2dl vode).

* SINUSI – Biljna formula za pročišćavanje sinusa -više informacija ovde.

2 reagovanja na “Šta prija sinusima, a šta ne?”

  1. Kokocinela kaže:

    Uvek mi je jedna nozdrva zapušena, a nemam sluzi preko dana, već samo ujutru kad ustanem. Osećam stalni pritisak u predelu čela i u očima. Kako dan odmiče glava me sve jače boli. Inače ne jedem šećer, ni belo brašno, izbacila sam meso, nikad nisam pila kafu niti pušila. Do sada sam jela dosta sveže hrane ali ne u potpunosti. Te glavobolje traju unazad nekoliko meseci. Pritisak u glavi se poveća ako se sagnem. Dosta sam zabrinuta. Lekar mi je rekao da idem na snimanje glave, a ja ne želim da se zračim. Imam manjak kilograma. Ne znam odakle da krenem. Da li da pođem od sinusa, ili je nešto drugo u pitanju? Da li ću još više smršati ako samo pijem sokove?

    • Admin2 kaže:

      U pitanju su sinusi,potrebno jeste kompletno čišćenje prirodnim putem iz prostog razloga što su sinusi sigurni pokazatelj i indikator zatrovanosti organizma.Sve se rešava prirodnim putem uz promenu načina života i ishrane uz korišćenje određenih tinktura i naparavanja radi što efektivnijeg pročišćavanja sinusnih kanala.Najefektivnije jeste da nam se javite radnim danima na 061 166 25 77 gde će vam stručno lice dati sve potrebne savete i instrukcije i objasniti način korišćenja i primene biljnih preparata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *