sep
23
2014

Crvena detelina doprinosi smanjenju simptoma menopauze

3347606725219bb8541a1b581961653_640x466

Cvetovi crvene deteline izuzetno su blagotvorni za umanjivanje simptoma menopauze i PMS-a. Takođe se koristi i kao antikoagulans. Crvena detelina pokazala se kao odličan izbor za žene koje imaju problema sa disbalansom hormona u periodu menopauze i predmenstrualnom periodu. Ova biljka se smatra jednim od najizdašnjih izvora izoflovana. Konkretno, sadrži ukupno četiri vrste izoflavona (formononetin, daidzein, genistein i biokanin). To su topive biljne materije koje imaju slično dejstvo kao estrogeni. A, estrogeni su ženski polni hormoni koji imaju vrlo aktivnu ulogu u organizmu svake žene, što znači tokom celog života.

hleb-detelinaMnogi neprijatni simptomi koji pojedinačno ili zajedno mogu narušiti kvalitet života žena u periodu menopauze, javljaju se zbog pada nivoa estrogena. To može prouzrokovati: noćno znojenje, talase vrućine, glavobolju, nesanicu, razdražljivost, depresiju, osećaj odbačenosti, hroničan umor, a nakon dužeg vremena i osteoporozu. Samim tim što crvena detelina sadrži pomenute biljne materije koje u telu na određeni način oponašaju estrogen, sledi logičan zaključak. Ukoliko želimo da nadomestimo, tj. podstaknemo uspostavljanje zdrave količine estrogena u organizmu prirodnim putem, u tome nam može pomoći crvena detelina. Pri tom, ne treba zanemariti činjenicu da menopauza sa sobom nosi i prirodan pad nivoa progesterona kojeg u ovoj biljci, nažalost nema. Osim za žene u srednjim godinama,crvena detelina moze pomaže i ženama koje pate od PMS-a jer se radi o simptomima vrlo sličnim menopauzi. Pored toga, ova biljka je „čistač” krvi i antikoagulans. Čaj od crvene deteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.  Sva lekovita svojstva ove biljke, pripisuju se njenim cvetovima.

6 reagovanja na “Crvena detelina doprinosi smanjenju simptoma menopauze”

 1. senka šumić kaže:

  POštovani, možete li mi preporučiti recept za čaj od crvene deteline za ublažavanje simptoma menopauze.

 2. Ana kaže:

  Postovani,
  interesuje me dali možete da mi preporucite neku biljku koja je dobra u lečenju steriliteta.
  Svi rezultati su uredu…osim sto mi endometrijum ne narasta dovoljno. Naraste jedino kada ga stimulišem veštačkim putem odnosno kada sam išla na vantelesnu oplodnju. Nakon jedanast godina lečenja, dosla sam do zaključka da je on moj jedini problem.

  Unapred hvala….

  • Admin2 kaže:

   Za lečenje steriliteta morate potpuno da se okrenete zdravom i primerenom načinu života ,kaka našem organizmu jedino i prija-da se regenerišete i revitalizijete. Tek tada možete da ostanete u blagosovenom stanju.Nemože samo jedna biljka da vam pomogne a da nastavite sa lošim pogubnim životnim navikama.Javite se na 061 166 25 77 gde će vam stručno lice sve detaljnije objsniti.

 3. Miroslav NIkolic kaže:

  Postovani, molim vas da mi odgovorite da li se u lekovite svrhe koristi samo cvet divlje crvene deteline ili moze da se sa istim efektom koristi i cvet kultivisane crvene deteline zvane kravarica koju poljoprivrednici zasejavaju na posedima radi ishrane krupne i sitne stoke. Obe vrste su medjusobno dosta slicne, mada ja, posto sam ovog leta brao iskljucivo cvetove divlje crvene deteline, uocavam njihove razlike, jer ova divlja ima tvrdje, malo kao drvenasto stablo, neka stabla su tamnocrvene boje, cvetovi su redji, odnosno manje su punoce, a listovi su sitniji, uzi u odnosu na kultivisanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *