sep
20
2014

Haos u Siriji: Deca počela da umiru posle vakcinacije

SYRIAkids

Damask – Najmanje 15 dece umrlo je pošto su primili neispravnu vakcinu protiv boginja, na pobunjeničkom području na severu Sirije, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Ostalih 50 vakcinisane dece je hospitalizovano zbog simptoma trovanja koji su nastupiki posle primanja vakcine u području Marat al Nuaman, južno od Alepa. Kako navode aktivisti, vakcinisana deca imala su jaku alergijsku reakciju oko sat vremena pošto su primili drugu dozu vakcine.

Lekar Abdulah Ajaj, koji je organizirao vakcinaciju u gradu Jarjanazu kaže da nikada u životu nije video tako nešto. Pošto su dobila dozu deca su počela da se guše, a mnogima su tela naglo oticala. Lekar je rekao da ne zna šta je izazvalo reakciju.
„Bilo je vikanja i vrištanja, bilo je jako teško za roditelje. Daš dete na vakcinaciju i onda vidiš kako umire, to je jako teško“, rekao je Ajaj.
U klinici gde se obavljala vakcinacija nije bilo dovoljno respiratora, zbog čega je situacija postala još mučnija.
Uzbunu povodom vakcina prvo su oglasile džamije, koje su putem razglasa pozivale reditelje da obustave vakcinisanje, a ministarstvo zdravlja u prelaznoj vladi Nacionalne koalicije naredilo je momentalni prekid kampanje vakcinisanja.
Vakcinisanje je počelo u ponedeljak i to je druga faza programa vakcinacije, koji je pre mesec dana obavljen bez ikakvih incidenata. Vakcine su stigle iz istog izvora, odnosno dobijene su od Svetske zdravstvene organizacije (SZO). SZO i Unicefse još nisu oglasili povodom trovanja dece vakcinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *