sep
19
2014

Rizik od glaukoma povećan konzumiranjem kafe

VidOdrasli koji piju tri ili više šolja kafe dnevno skloniji su glaukomu u poređenju sa onima koji ne piju ovaj napitak.

Nova studija, obavljena na Harvardu, pokazala je da među muškarcima i ženama koji piju kafu postoji veliki procenat onih koji imaju probleme sa vidom. Istraživanje povezuje preveliko konzumiranje kofeina sa razvojem eksfolijativnog glaukoma, poremećaja vida koji pogađa oko deset odsto osoba starijih od 50 godina i može da dovede čak i do slepila.

Naučnici su saopštili da su odrasli koji piju kafu za 34 odsto skloniji eksfolijativnom glaukomu u poređenju sa onima koji ne piju ovaj napitak. Žene koje u porodici imaju zabeležen slučaj glaukoma spadaju u najrizičniju grupu, pa ako piju kafu, rizik od dobijanja eksfolijativnog glaukoma povećava se i do 66 odsto.

U opsežnoj studiji analizirani su podaci gotovo 79.000 žena i 42.000 muškaraca.

Eksfolijativni glaukom je drugi vodeći uzrok slepila u svetu, koji pogađa oko 60 miliona ljudi. Obolele ništa ne boli, ali ako se ne leči može da ošteti optički nerv. I upravo zbog toga što je bezbolan, mnogi ljudi ni ne znaju da su oboleli sve dok ne odu na detaljan pregled kod očnog lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *