okt
16
2014

Ricinus – Ricinus communis

01776_-_Ricinus_communis_(Wunderbaum)

Ricinus communis je ukrasna, lekovita i otrovna biljka iz obitelji mlečika, Euphorbiaceae. Poreklom je iz Istočne Afrike i Indije, a u tropskim područjima se raširio kao da je autohtona biljka. Uglavnom se u našim krajevima uzgaja kao ukrasna jednogodišnja biljka, i ako mu uslovi odgovaraju naraste i preko 2 metra, dok u tropskim krajevima raste kao višegodišnje drvo i naraste čak do 10-12 metara. Postoji mnogo varijateta ricinusa, razlikuju se uglavnom po boji listova, čaura sa semenima,veličine semenki. Ponegde ga nazivaju i Hristova palma, radi lekovitog delovanja ricinusovog ulja za lečenje i zaceljivanje rana.

Seje se na proljeće, u 3. mesecu u tegle na zatvorenom, ili u 4. mesecu direktno na otvoreno. Kod setve u teglice treba paziti da se previše ne zaliva jer previše vlage može uzrokovati truljenje semenke. Koliko će u visinu narasti zavisi o uslovima u kojima raste i koliko je rano posađen – preporučujemo u slučaju suše zalivati, mada dobro podnosi i sušu, samo je onda nižeg rasta.

Ricinus_communis_2Ricinus cveta od početka avgusta nadalje, a nakon cvetanja ostaju bodljikave čaure koje imaju 3-4 semenke. Seme ricinusa liči na pasulj, navodno ima ukus po orahu a sadrži opasan otrov rinin, koji je 7 puta otrovniji od otrova kobre. Kod odrasle osobe 4-12 semenki može uzrokovati smrt. Prema Guinessovoj knjizi rekorda 2007 proglašen je najotrovnijom biljkom na svetu – ali slučajevi trovanja su retki, a i hrana je nekim pticama. Radi toksičnosti rinina istražuje se njegov potencijal kao insekticid, a sadrži i jednu kiselinu koja je prirodni fungicid. U više se  navrata koristio kao biološko oružje, već je bio spremljen za upotrebu od prvog svetskog rata, razvijena je i britansko-američka W-bomba koja srećom nije bila upotrebljena. Rinin kao biološko oružje povezuju i s ruskom mafijom.

Najpoznatiji “proizvod” od ricinusa je medicinsko ricinusovo ulje kao sredstvo za čišćenje probavnog sisteva koje ne sadrži otrovne supstance – stoga neka vam ne pada na pamet napraviti “kašu” od semenki ricinusa i koristiti kao ricinusovo ulje – ponavljamo semenke su jako otrovne.

images (73)Ricinusovo medicinsko ulje je takođe najjače prirodno sredstvo za izvlačenje otrova iz organizma,razbijanje tumora i drugih stranih tkiva u organizmu.Kod tumora je vrlo efektivan u kombinaciji sa sitno naseckanim ili izgnječenim belim lukom kada se nanosi ugrejana obloga na konkretno problematično mesto.

Osim u medicinske svrhe, od ricinusa se spravljaju različiti proizvodi, kao maziva, goriva, gnojiva, sveće, sastavni je deo sapuna…

Ricinus se može bez problema kompostirati, ali se ipak malčiranje njime ne preporučuje radi otrovnosti. Pogotovo oprezni morate biti s decom, jer su im čaure s semenkama jako zanimljive radi svog izgleda.

Semenke ricinusa su takođe različite, zavisno o vrsti, pa mogu biti prošarane u različitim kombinacijama i biti različite veličine.Najčešće uzgajam ricinus u našim krajevima jeste  plavih i crvenih čaura – od crvenog su čaure i semenke dosta veće  od plavog.

3 reagovanja na “Ricinus – Ricinus communis”

  1. Vanja kaže:

    Postovani, da li su djelotvorne tople obloga od ricinusovo ulja za limfne zlijezde na vratu koje su uvecane zbog tumora na plucima.

  2. ĐR kaže:

    Vec neko vrijeme stavljamo obloge od ricinusovog ulja s desne strane trbuha gdje je na crijevima i jetri operiran tumor,ali na jetri su jos 2 metastaze.Za par dana je kontrolno snimanje koje iscekujemo s velikim nestrpljenjem.Molimo se i nadamo da ce nalaz uz pomoc ricinusa i jos nekih stvari biti puno bolji!Vjerujem u izljecenja uz pomoc prirode!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *