okt
12
2014

Sta je to holesterol?

holesteroll

Pored krvnog pritiska, ovo je verovatno najcesce pominjani zdravstveni subjekt. Interesantno je da je veliki broj ljudi zbunjen recju holesterol, i ne razume njeno znacenje. Ljudi su jos vise zbunjeni kad cuju da ima vise vrsta holesterola.Odrzavanje optimalnog nivo holesterola u krvi je jako vazno za zdravlje srca.

holesterol1Holesterol je substanca, na neki nacin slicna mekanom vosku, i proizvod je ljudskog ili zivotinjskog organizma. Holesterol je u stvari masnoca u krvi, i nezamjenjljiva je hemijska substanca za izgradnju membrana celija organizma i proizvodnju hormona. Bez holesterola, telo ne moze da funkcionise.Holesterol ne postoji u biljkama već isključivo u namirnicama životinjskog porekla.Čovekov organizam proizvodi dovoljno holesterola koliko mu je potrebno, a svaki dodatni unos može da predstavlja veliki problem.

Masnoce u organizmu, kao sto su holesterol. i trigliceridi, jednim imenom se zovu lipidi /lipids/.

Neke osobe imaju visak holesterola u krvi. Ova pojava se zove hiperholesterolemija /hypercholesterolemia/, i jedan je od faktora za pojavu arteroskleroze. Arterioskleroza dovodi do problema sa cirkulacijom, i moze uzrokovati srcani i mozdani udar.

Visak holesterola u krvi se talozi na unutrasnjim zidovima kapilara i arterija. Vremenom ovaj talog postane toliko debeo da pocne ometati protok krvi. Takodje ovo uzrokuje odebljavanje kapilara i arterija koje jos izgube i elasticnost. Kad se ovo desi, sanse za dobijanje srcanog i mozdanog udara se znacajno povecavaju.

4d4f0203a69a4733a4a686ac399f6824Nivo holesterola, kao i drugih masnoća, ne daje nikakve simptome pa se neretko  povišeni holesterol otkrije tek kad pacijent dođe u koronarnu jedinicu sa znacima srčanog udara! Da povišen holesterol izaziva moždani i srčani udar svima je poznato, međutim malo poznato je da je ozbiljna nuspojava povišenog holesterola i povišena količina hormona estrogena što može podsaknuti pojavu i širenje raka dojke.

Takodje, osobe s visokom stopom lošeg holesterola ‘skladište’ amiloid plak koji je povezan s demencijom i Alzheimerovom bolešću što postaje sve izraženije s godinama. Upozoravamo, da ne zaboravite da uradite detoksikaciju jetre, jer je to nezaobilazno ukoliko želite da rešite problem sa holesterolom. Ako ste gojazni, lagani gubitak suvišnih kilograma može pomoći u regulisanju holesterola i triglicerida.

Upamtite da je jedini zdravi način mršavljenja lagani gubitak kilograma,prelaskom na zdrav biljni režim ishrane uz adekvtnu i svojim godinama primerenu fizičku aktivnost,naravno uz  eliminisanje stresnih situacija što je to više moguće.Smanjite unos kalorija – Nakon jela, svaki višak kalorija koji našem organizmu nije u tom trenutku potreban, pretvara se u trigliceride i odlaže u masne ćelije kao rezerva. Smanjenjem unosa kalorija smanjićete i trigliceride. Jednom nedeljno obavezno konzmumirajte sledeci sok u toku celog dana -3, 4 jabuke, pola limuna, jedna kašikica maslinovog ulja, i jedna od bundevinog Sok od ceđenog grožđa je takođe veoma poželjan.

LDL[1]

Postoje dve vrste holesterola. Prva grupa je takozvani losi holesterol u medicini znan kao LDL (low density lipoprotein, sto u prevodu znaci, masni protein niske gustoce), i druga grupa je takozvani dobri holesterol, takodje znan kao HDL (high density lipoprotein, sto be u prevodu znacilo, masni protein visoke gustoce).

LDL- Losi holesterol:

Zvati ovaj holesterol losim i nije bas najpravilnije. Nase telo treba normalnu kolicinu ove vrste holesterola za razvoj i odrzavanje celija organizma. Medjutim, povecanje nivoa LDL-a ce izazvati postepeno gomilanje ove masnoce u unutrasnjosti kapilara i arterija, i potencialno izazvati arterosklerozu, i kao sto sam vec ranije rekao srcani i mozdani udar.

Ponekad se nagomila toliko masnoce da se bukvalno odlome od zidova kapilara i arterija, i potpuno zaustave protok krvi, sto izaziva zgručavanje krvi. Ako je jedna arterija blokirana, dolazi do srcanog udara. Ako je cirkulacija krvi prema mozgu blokirana, dolazi do mozdanog udara.

HDL – Dobri holesterol:

Zasto se ovaj holesterol zove dobri? HDL se na neki nacin veze za losi holesterol i odvlaci ga sa zidova kapilara i arterija, te sprecava talozenje masnoca na ovim krvnim sudovima. Istrazivanja pokazuju da HDL sprecava arterosklerozu i samim tim sanse za dobijanje srcanog i mozdanog udara. Prema tome, visak ove vrste holesterola se smatra povoljnim po zdravlje.

Znacajne promene u ishrani su potrebne za povecanje dobrog holesterola. Neka istrazivanja pokazuju da pusenje smanjuje nivo dobrog holesterola. Odrzavanje ravnoteze, izmedju LDL-a i HDL-a je apsolutno vazno za zdravlje.

Pravilna ishrana i fizicke aktivnosti su najbolji regulatori holesterola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *